Bit.ly

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόση διάρκεια ζωής έχουν τα links που μοιράζεστε μέσω των κοινωνικών δικτύων ή άλλων τρόπων επικοινωνίας; Για πόση ώρα, δηλαδή, καταφέρνουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον του κοινού πριν ξεχαστούν τελείως; Το bit.ly, η γνωστή υπηρεσία συντόμευσης URL επιχειρεί να απαντήσει, εξετάζοντας τη λεγόμενη «μισή ζωή» από 1.000 δημοφιλή links που διαμοιράστηκαν από τους χρήστες της. 

Με τον όρο «μισή ζωή» ενός link εννοούμε το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να πιάσει τα μισά κλικ από αυτά που θα πάρει σε όλη του τη «ζωή», αφότου παρέλθει το αποκορύφωμά του. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι στην κορύφωση της επισκεψιμότητάς του, ένα link φτάνει τις 40 επισκέψεις και το σύνολο των επισκέψεων που θα πάρει ποτέ είναι 100 (συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και τις 40 αρχικές). Σε αυτή την περίπτωση,  η «μισή ζωή» του είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να πιάσει τις 30 επισκέψεις.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του bit.ly ο συγκεκριμένος αλγόριθμος μπορεί να μας δείξει πόσο διαρκεί το ενδιαφέρον του κοινού για ένα link. Εξηγούν, μάλιστα, ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έδειξαν εξαιρετική συνέπεια, χωρίς πολλές αποκλίσεις ανάμεσα στα εξεταζόμενα links.

Bit.ly links' half life

Έτσι, φαίνεται πως ένα link που έχει διαμοιραστεί μέσω Twitter κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού για 2,8 ώρες, ενώ αν έχει διαμοιραστεί στο Facebook φτάνει τις 3,2 ώρες. Αυτό σημαίνει πως τα links που διαμοιράζονται μέσω Facebook έχουν κατά περίπου 24 λεπτά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με αυτά του Twitter.

Το συμπέρασμα δεν ακούγεται παράλογο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ρυθμός ανανέωσης του timeline στο Twitter είναι συνήθως πιο γρήγορος από τη ροή ειδήσεων του Facebook, η οποία εκτός των άλλων προωθεί από προεπιλογή όχι απαραίτητα τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις αλλά αυτές που κρίνει πως ενδιαφέρουν περισσότερο τον χρήστη.

Λίγο μεγαλύτερη διάρκεια έχουν τα links που μοιράζονται απευθείας μέσω e-mail ή chat, φτάνοντας τις 3,4 ώρες, ενώ την έκπληξη κάνουν τα links που προέρχονται από το YouTube: στην περίπτωσή τους, η διάρκεια της «μισής ζωής» εκτινάσσεται στις 7,4 ώρες!

Σε γενικές γραμμές, ο μέσος όρος ζωής ενός link του bit.ly πλησιάζει τις 3 ώρες εκτός κι αν ο διαμοιρασμός γίνεται στο YouTube, οπότε το χρονικό διάστημα αυξάνεται. Παρόλα αυτά φαίνεται πως αρκετά links διαρκούν πολύ λιγότερο από 2 ώρες ενώ άλλα μπορεί να κρατηθούν ζωντανά πάνω από 11. Αυτό δείχνει πως ίσως τελικά η διάρκεια ζωής ενός link να εξαρτάται περισσότερο από το ίδιο το περιεχόμενό του και λιγότερο από το μέσο στο οποίο δημοσιεύεται.

Πηγή: bitly blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Πόσο διαρκεί το ενδιαφέρον του κοινού για τα links που μοιράζεστε;

  1. Pingback: 67 φορές μεγαλύτερη διάρκεια τα Tweets χρηστών με υψηλό Klout score

Comments are closed.