Google

Το WebP το πρότυπο για την αποθήκευση εικόνων που προτείνει η Google, φαίνεται πως δεν στοχεύει να χτυπήσει μόνο το JPEG, αλλά και το PNG. Αυτό τουλάχιστον φανερώνει η τελευταία βελτίωση που πραγματοποίησαν οι οι προγραμματιστές της εταιρείας, με την οποία προσθέτουν στο WebP την υποστήριξη διαφάνειας, ένα χαρακτηριστικό που το JPEG έτσι κι αλλιώς δεν υποστηρίζει και που όσοι το χρειάζονται καταφεύγουν γι’ αυτό στη χρήση του PNG.

WebP

Το WebP δεν έχει τύχει μέχρι τώρα θερμής υποδοχής, αφού εκτός από τον Chrome, που έτσι κι αλλιώς ανήκει στη Google, ο μόνος άλλος browser που τον υποστηρίζει είναι ο – καθόλου δημοφιλής – Opera. Η Mozilla, αντίθετα, το απορρίπτει για λογαριασμό του Firefox, θεωρώντας πως τα πλεονεκτήματα που προσφέρει έναντι του JPEG δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να αξίζουν τον κόπο.

Μετά την τελευταία αναβάθμιση του WebP, ωστόσο, δεν αποκλείεται τα δεδομένα να αλλάξουν, καθώς το καθιερωμένο πρότυπο που χρησιμοποιείται για εικόνες με διαφάνεια στο web είναι αυτή τη στιγμή το PNG, τα αρχεία του οποίου, ωστόσο, είναι αρκετά βαριά σε μέγεθος και επιδέχονται ελάχιστη συμπίεση.

Το WebP, αντίθετα, έχει, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Google, 28% μικρότερο μέγεθος σε σχέση ακόμη και με το καλύτερα συμπιεσμένο PNG, χωρίς αισθητή απώλεια στην ποιότητα. Επειδή, μάλιστα, λίγοι ιστοχώροι φροντίζουν να βελτιστοποιούν την συμπίεση των εικόνων τους, σύμφωνα με δείγματα που συνέλεξε το ReadWriteWeb η διαφορά, σε πραγματικές συνθήκες, μπορεί να φτάνει έως και το 45%.

WebP

Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε την σχετική μελέτη που δημοσιεύει η ομάδα ανάπτυξης του WebP και να δείτε μερικές ενδεικτικές εικόνες.

Πηγή: ReadWriteWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ