Wikipedia

Μπορεί στο blackout της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το SOPA να έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή πολλοί δημοφιλείς ιστοχώροι (δείτε τη λίστα), πρόκειται όμως για υπηρεσίες που θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς αυτές για μια μέρα. Τί γίνεται όμως όταν στην πρωτοβουλία αποφασίζει να συμμετάσχει η ίδια η Wikipedia, ένας από τους 5 δημοφιλέστερους ιστοχώρους του πλανήτη, που πολλοί επισκεπτόμαστε σε καθημερινή βάση;

Σε μια προσπάθεια να τονίσει τον αντίκτυπο που θα είχε ενδεχόμενη ψήφιση τόσο του SOPA όσο και του PIPA και παρά το ότι το πρώτο μπήκε, προς το παρόν τουλάχιστον, στο συρτάρι, η Wikipedia ανακοίνωσε μέσω μιας σειράς από Tweet από τον ίδιο τον Jimmy Wales ότι θα αναστείλει πλήρως τη λειτουργία της αγγλικής έκδοσης για 24 ολόκληρες ώρες. Η απεργία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ώρα Ουάσινγκτον (όχι τυχαία επιλογή, μιας και εκεί βρίσκεται η έδρα του Κογκρέσου) και στην Ελλάδα θα πρέπει να την περιμένουμε στις 7 το πρωί.

Όλες οι σελίδες της εγκυκλοπαίδειας θα αντικατασταθούν από ειδικά διαμορφωμένες σελίδες που θα παροτρύνουν τους χρήστες να τηλεφωνήσουν στο Κογκρέσο και ο Wales ελπίζει ότι «θα λιώσουν τα τηλεφωνικά συστήματα» της Ουάσινγκτον.

Ο Jimmy Wales ανακοινώνει την αναστολή της λειτουρίας της Wikipedia για τις 18 Ιανουαρίου

Φαίνεται όμως πως η στάση της Wikipedia δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους, ακόμη κι αν μιλάμε για εξ’ αρχής δηλωμένους πολέμιους των δύο νομοσχεδίων. Έτσι, ο CEO του Twitter, Dick Costolo, σε ερώτηση χρήστη για το κατά πόσο η Google, το Twitter ή το Facebook έχουν τα κότσια να κάνουν κάτι αντίστοιχο, χαρακτήρισε ως «ηλίθια» την κίνηση του blackout. Το επιχείρημά του ήταν ότι μια παγκόσμια επιχείρηση δεν μπορεί να κλείνει σε αντίδραση ενός γεγονός που αφορά την πολιτική μιας μόνο χώρας.

Ο Dick Costolo θεωρεί «ηλίθια» την απόφαση της Wikipedia

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας πως ο τρόπος με τον οποίο το Twitter θα αντιδράσει στα νομοσχέδια θα είναι μέσω της ίδιας της υπηρεσίας του, αφού το Twitter ως μέσο επικοινωνίας μπορεί να βοηθήσει καλύτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα λειτουργώντας, παρά απεργώντας.

Ο Dick Costolo  για τους τρόπους με τους οποίους το Twitter θα εναντιωθεί στο SOPA

Αν και η αντίδραση του Costolo είναι μάλλον άκομψη και παρόλο που, φυσικά, το SOPA δεν είναι ακριβώς υπόθεση μιας χώρας, αφού επηρεάζει στην πραγματικότητα ολόκληρο τον πλανήτη, ο συλλογισμός του δεν στερείται λογικής. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση του Twitter, ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας τη συγκεκριμένη μέρα ίσως και να έκανε τελικά πιο «αθόρυβη» ολόκληρη την διαμαρτυρία αντί να την ενισχύσει.

Η Wikipedia όμως δεν είναι Twitter και το 24ωρο κλείσιμο της είναι ίσως ο πιο εμφατικός τρόπος που θα μπορούσε να βρει για να δώσει στον κόσμο μια καλή γεύση από τις «παρενέργειες» του SOPA.

Πηγές: TheNextWeb, The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ