SOPA

18 Ιανουαρίου σήμερα και οι διαμαρτυρίες κατά των νομοσχεδίων SOPA και PIPA που απειλούν τις ελευθερίες του internet έχουν, όπως αναμενόταν, φτάσει στην κορύφωσή τους. Αυτή που ξεχωρίζει είναι, ασφαλώς, η αντίδραση της Wikipedia που επέλεξε να προχωρήσει σε 24ωρο blackout, ενώ και οι άλλοι μεγάλοι του χώρου δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Google, WordPress, Mozilla, Flickr και πολλοί άλλοι, αποφάσισαν να συμμετάσχουν κι αυτοί, με τον δικό τους τρόπο, στην μεγαλύτερη απεργία που γνώρισε ποτέ ο κόσμος του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, η αρχική σελίδα της Google θα «σκοτεινιάσει» το λογότυπο της εταιρείας, περιλαμβάνοντας link που οδηγεί σε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Από τις 3 το μεσημέρι έως τις 3 τα χαράματα της Πέμπτης, η Mozilla θα ανακατευθύνει την αρχική σελίδα των mozilla.com και mozilla.org σε ειδική σελίδα που θα εξηγεί τί είναι το SOPA και το PIPA και ποιους κινδύνους εγκυμονεί η ψήφισή τους, ενώ και η σελίδα αναζήτησης του Firefox θα τροποποιηθεί ανάλογα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το Reddit θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Wikipedia και θα αναστείλει τη λειτουργία του για 12 ώρες.

Firefox vs SOPA

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει επίσης στον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να δραστηριοποιηθεί το WordPress, αφού, εκτός του ότι έχει αλλάξει την αρχική σελίδα του WordPress.com, δίνει επίσης σε όλους τους χρήστες της πλατφόρμας τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις με λίγα μόνο κλικ.

Συγκεκριμένα, πηγαίνοντας στην περιοχή Settings / Protest SOPA/PIPA στο περιβάλλον διαχείρισης του blog τους, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο τρόπους διαμαρτυρίας:

  • Πλήρες blackout, όπου οι σελίδες του blog αντικαθίστανται από μήνυμα κατά των νομοσχεδίων που οι χρήστες μπορούν, εάν θέλουν, να τροποποιήσουν.
  • Προβολή μιας πιο διακριτικής λωρίδας κειμένου με την ένδειξη “Stop Censorship” που εμφανίζεται μόνιμα στην επάνω δεξιά πλευρά του blog.

Wordpress vs SOPA

Το Flickr, από την πλευρά του, δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να σκοτεινιάσουν τις φωτογραφίες της προσωπικής τους συλλογής ή και τις φωτογραφίες άλλων, για ένα διάστημα 24 ωρών. Κάθε μέλος μπορεί να σκοτεινιάσει έως 10 εικόνες αλλά και να εξαιρέσει τον εαυτό του, σε περίπτωση που δεν θέλει οι άλλοι να σκοτεινιάζουν τις φωτογραφίες του. Η κίνηση, ασφαλώς, είναι συμβολική και πάντα υπάρχει η δυνατότητα προβολής της κανονικής φωτογραφίας. 

Flickr vs SOPA

Βέβαια, το …όσκαρ τελικά πάει μάλλον στο The Oatmeal, που συμμετέχει στο blackout με τον δικό του, καυστικό τρόπο έχοντας αντικαταστήσει την αρχική του σελίδα με ένα κινούμενο GIF που σατιρίζει τις συνέπειες της έγκρισης των δύο νομοσχεδίων.

The Oatmeal vs SOPA

Η επίσημη σελίδα της απεργίας κατά του SOPA / PIPA βρίσκεται στη διεύθυνση sopastrike.com και εκεί μπορείτε να δείτε και την πλήρη λίστα με όλους τους επιβεβαιωμένους συμμετέχοντες.

Πηγές: The Verge, WordPress.com blog, Flickr Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

5 thoughts on “Κορυφώνονται οι αντιδράσεις κατά SOPA / PIPA – στη μάχη και οι Google, WordPress, Mozilla, Flickr κ.α.

  1. Pingback: Ποιός ζητά συχνότερα την απόσυρση «πειρατικών» Tweets;

  2. Pingback: Επιστολή προς το Κονγκρέσο για SOPA-PIPA από Mozilla, Wordpress κ.α.

Comments are closed.