Wordpress

Μετά από τρεις Release Candidate η δοκιμαστική περίοδος για το WordPress έφτασε στο τέλος της και η έκδοση 3.3 είναι γεγονός. Το WordPress 3.3, που φέρει την κωδική ονομασία “Sonny” προς τιμήν του μουσικού Sonny Stitt, περιλαμβάνει ένα αρκετά ανανεωμένο διαχειριστικό περιβάλλον με νέα πλοήγηση και καλύτερη διαχείριση των πολυμέσων όπου ξεχωρίζει η δυνατότητα ανεβάσματος αρχείων με drag and drop. Επίσης, εμφανίζει ειδικές βοηθητικές ενδείξεις σε όσους συνδέονται στην πλατφόρμα για πρώτη φορά.

Πιο συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα νέα στοιχεία που θα πρέπει να περιμένετε από το WordPress 3.3 περιλαμβάνουν τα εξής:

Καλύτερη διαχείριση των πολυμέσων

Πλέον όλες οι εργασίες που αφορούν εικόνες και πολυμέσα γίνονται από ένα και μόνο κουμπί, που ενσωματώνει και τις 4 λειτουργίες που πριν ήταν αδικαιολόγητα σκορπισμένες (προσθήκη εικόνας, βίντεο, ήχου και αρχείου πολυμέσων).  Ίσως το πιο πολυσυζητημένο νέο χαρακτηριστικό αφορά την δυνατότητα ανεβάσματος των αρχείων με απλό drag and drop

Ένα κουμπί για τη διαχείριση των πολυμέσων και drag and drop ανέβασμα αρχείων

Εδώ υποστηρίζεται η δυνατότητα εισαγωγής πολλών μαζί αρχείων, ενώ προστέθηκαν και τα .7z και .rar στους επιτρεπόμενους τύπους που μπορεί κανείς να ανεβάσει.

Επανασχεδιασμένο Dashboard

Ο πίνακας ελέγχου (Dashboard) έχει επανασχεδιαστεί και πλέον οι επιλογές ανοίγουν με τη μορφή πτυσσόμενων μενού που εμφανίζονται όταν ο κέρσορας μεταφερθεί επάνω από μία ενότητα, χωρίς να απαιτηθεί κλικ.

Τα πτυσσόμενα μενού του WordPress 3.3 

Επίσης, για να εξοικονομηθεί χώρος, η οριζόντια μπάρα του διαχειριστή έχει συγχωνευτεί με την κεφαλίδα (header), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πλέον το διαχειριστικό περιβάλλον του WordPress έχει “responsive” σχεδιασμό, που σημαίνει πως προσαρμόζεται αυτόματα στο μέγεθος διαφορετικών οθονών (μπορείτε να το δοκιμάσετε στην πράξη αλλάζοντας το μέγεθος του παραθύρου στον browser σας).

Βοηθητικά μηνύματα

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που εγκαινιάζει το WordPress 3.3 αφορά τα βοηθητικά μηνύματα που εμφανίζονται κατά την αρχική φόρτωση της νέας έκδοσης. Πρόκειται για popup παράθυρα που εξηγούν τη λειτουργία συγκεκριμένων σημείων της πλατφόρμας και που παύουν να εμφανίζονται όταν ο χρήστης τα αποδεσμεύσει.

Τα βοηθητικά μηνύματα του WordPress 3.3

Αν και τους περισσότερους δεν θα τους απασχολήσουν ιδιαίτερα, όσοι χρησιμοποιούν το WordPress για επαγγελματικούς λόγους θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη λειτουργία για να δημιουργήσουν τις δικές τους οδηγίες προς τους πελάτες τους.

Διαχείριση περιεχομένου

Σε περίπτωση που διατηρείτε blog που περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς συντάκτες, σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμη μια νέα λειτουργία που προειδοποιεί τον χρήστη όταν ανοίγει ένα άρθρο που ήδη το επεξεργάζεται κάποιος άλλος.

Η προειδοποίηση του WordPress όταν κάποιος άλλος επεξεργάζεται το άρθρο που ανοίξατε

Επίσης, όσοι διατηρούσαν blog στο Tumblr και θέλουν να το μεταφέρουν στο WordPress θα έχουν πλέον πολύ πιο εύκολο έργο, αφού στο Tools / Import έχει προστεθεί το Tumblr Importer που επιτρέπει την ομαλή μεταφορά όλων των υπαρχόντων άρθρων στη νέα πλατφόρμα. 

Σημαντικότατη είναι όμως και η βελτίωση που αφορά τα widgets (μονάδες) και επιτρέπει την αποθήκευση των ρυθμίσεών τους κατά την αλλαγή θέματος και την επαναφορά τους στην ίδια κατάσταση σε περίπτωση που αποφασίσετε να επιστρέψετε στο προηγούμενο θέμα.

Κάτω από το καπό

Εκτός από την αναβάθμιση της jQuery στην τελευταία έκδοση 1.7.1 και κάποιες αλλαγές που απευθύνονται αποκλειστικά σε προγραμματιστές, σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει σε ό,τι αφορά τους μόνιμους συνδέσμους (permalinks). 

Συγκεκριμένα, οι χρήστες έχουν πλέον περισσότερες επιλογές ως προς τη μορφή που θα δώσουν στα URL τους, ενώ έχει διορθωθεί και ένα χρόνιο πρόβλημα της πλατφόρμας που προκαλούσε προβλήματα στην ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων εάν χρησιμοποιούταν η δομή /%postname%/ στους μόνιμους συνδέσμους των posts.

 

To WordPress 3.3 έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του ως διαθέσιμη αναβάθμιση στον πίνακα ελέγχου όσων χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να το κατεβάσουν απευθείας από το wordpress.org.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ