Ίσως το πιο επιβλητικό πλάσμα του ζωικού βασιλείου, η φάλαινα κουβαλά στο πελώριο σώμα της πολλούς συμβολισμούς, έχοντας αποτελέσει βασικό ήρωα σε μερικές από τις γνωστότερες αφηγήσεις μας – από τον Μόμπι-Ντικ και το βιβλικό κήτος έως το παραμύθι του Πινόκιο. Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά, μάλιστα, των φαλαινών, ο περίφημος ήχος που παράγουν για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, φαίνεται πως αποτελεί ακόμη και σήμερα μυστήριο για τους επιστήμονες.

Κι αυτό γιατί, από ότι φαίνεται, οι ήχοι τους δεν είναι τυχαίοι αλλά έχουν συγκεκριμένο μοτίβο, σε σημείο που οι βιολόγοι να θεωρούν πως πρόκειται για ένα είδος συγκεκριμένης «διαλέκτου». Για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει να κατηγοριοποιούν τους ήχους και έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν το γενικό νόημα κάποιων από αυτούς, όπως το κάλεσμα για αναπαραγωγή, τον ήχο που κάνουν για να βρουν η μία την άλλη κ.α. Οι υπόλοιποι, όμως, παραμένουν άγνωστοι και εδώ είναι που έρχεστε για βοήθεια εσείς.

Whale.fm

Το Whale.fm είναι ένας ιστοχώρος όπου έχουν συγκεντρωθεί ήχοι τους οποίους καλείστε να αναγνωρίσετε. Συγκεκριμένα, τοποθετείται επάνω σε χάρτη από το Google Maps ένας μεγάλος ήχος και από κάτω 36 πιθανοί ήχοι με τους οποίους ταιριάζει. Αποστολή σας είναι να επιλέξετε τον ήχο που μοιάζει περισσότερο με το αρχικό κάλεσμα – και για να βοηθηθείτε κάπως, κάθε ήχος συνοδεύεται από μία γραφική απεικόνισή του.

Και μπορεί ο κάθε άνθρωπος να έχει διαφορετικό βαθμό αντίληψης του ίδιου ήχου, οι επιστήμονες, ωστόσο, ποντάρουν στο ότι η πλειοψηφία θα μπορούσε ίσως να αναδείξει το σωστό ταίριασμα. Το κατά πόσο το όλο εγχείρημα θα είναι αποτελεσματικό, θα φανεί αναπόφευκτα εκ των υστέρων. Σχεδόν παρόμοια λογική, πάντως, έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε αυτή του folding@home ή ακόμη και του reCAPTCHA, που είχαμε δει παλιότερα ότι συμβάλλει στην ψηφιοποίηση παλιών κειμένων.

Πηγή: Wired

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ