Η τεχνολογική πρόοδος έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο όπου ούτε καν οι ίδιες οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προβλέψουν την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η ανθρωπότητα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το βίντεο που δημιούργησε μια ομάδα μελλοντολόγων της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, με ορισμένους ερευνητές, μάλιστα, να προβλέπουν μια «σύγκλιση» όπου τα όρια μεταξύ ανθρώπων και μηχανών είναι πλέον θολά.

Το βίντεο είναι μέρος μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται “Blue Horizons” και σκοπός της είναι η δημιουργία ετήσιων αναφορών που επιχειρούν να προβλέψουν την τεχνολογία του μέλλοντος. Σύμφωνα με το Blue Horizons, που προσπαθεί να κάνει εκτιμήσεις για την επόμενη 20ετία, ο κυβερνοχώρος έχει πλέον προστεθεί στα πεδία μάχης που μέχρι σήμερα περιλάμβαναν την ξηρά, την θάλασσα, τον αέρα και το διάστημα.

Καθώς, όμως, οι δυνατότητες του κυβερνοχώρου συνεχώς εξελίσσονται και συνδυάζονται με τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η νανοτεχνολογία και η βιοτεχνολογία, ενδέχεται να αναδυθούν στο κοντινό μας μέλλον νέες απειλές, που ακόμη δεν είμαστε καν σε θέση να τις φανταστούμε και που μπορεί να εκδηλωθούν σε συλλογικό ή ακόμη και ατομικό επίπεδο.

Το βίντεο παρουσιάζει μια μάλλον ζοφερή εικόνα του μέλλοντος, αφού ξεκινά με μια όχι και τόσο αισιόδοξη φράση του Αϊνστάιν που λέει ότι «η τεχνολογική πρόοδος είναι σαν ένα τσεκούρι στα χέρια ενός παθολογικού εγκληματία». Στη συνέχεια, μέσα από ένα χρονολόγιο που ξεκινά από τις ανακαλύψεις του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στα 1500 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, καταγράφει σημαντικά ορόσημα στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Εκεί, η ατομική βόμβα εμφανίζεται, πέρα από μια καταστροφική δύναμη, ως ένα σημείο-σταθμός μετά το οποίο οι εξελίξεις επιταχύνονται, ενώ από το 2000 και μετά οι ρυθμοί που ακολουθούν είναι ραγδαίοι.

Ως ορόσημα σε αυτή την τελευταία καμπή εμφανίζονται γεγονότα όπως η ίδρυση των Facebook, YouTube και Twitter, οι επιθέσεις DDoS αλλά και η δημιουργία των iPhone και iPad.

Στους ήδη υπάρχοντες παράγοντες που οι μελλοντολόγοι λαμβάνουν υπόψη τους προκειμένου να διαμορφώσουν τις προβλέψεις τους, έχουν προσθέσει πλέον και ένα μεγάλο ερωτηματικό, που συνοδεύεται από την φράση «Οι απεριόριστοι συνδυασμοί δημιουργούν απρόβλεπτες συνέπειες».

Δείτε κι εσείς το βίντεο που ακολουθεί και μάθετε περισσότερα στην σελίδα του Blue Horizons.

via Wired

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ