Σε περίπτωση που δεν το έχετε ήδη μάθει, το YouTube πρόσφατα τροποποίησε τον αλγόριθμο που εμφανίζει τα αποτελέσματα αναζήτησης ώστε να προκρίνει, ως κριτήριο, τον χρόνο παρακολούθησης του βίντεο αντί για τον αριθμό προβολών του. Αυτό σημαίνει πως τόσο στην αναζήτηση όσο και στα σχετικά βίντεο που εμφανίζονται στην δεξιά στήλη, θα προωθούνται πρώτα αυτά τα οποία οι θεατές τους τα παρακολούθησαν ολόκληρα.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Google προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί χρήστες έβαζαν παραπλανητικούς τίτλους στα βίντεό τους με σκοπό να προσελκύσουν θεατές, οι οποίοι μόλις έβλεπαν ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περίμεναν έφευγαν απογοητευμένοι χωρίς να ολοκληρώσουν την προβολή. Αυτό όμως ήταν αρκετό για να αυξήσει τις προβολές των συγκεκριμένων βίντεο, τα οποία με αυτό τον τρόπο γινόταν όλο και πιο δημοφιλή.

Αντίθετα, ο χρόνος παρακολούθησης είναι ένα αρκετά σοβαρό κριτήριο για την ποιότητα του βίντεο – τουλάχιστον ως προς την ικανοποίηση που προσφέρει στον θεατή του. Επιπλέον, είναι πιο δίκαιο και για τους ίδιους τους δημιουργούς των βίντεο, αφού επιβραβεύονται όσοι ανεβάζουν το πιο ενδιαφέρον περιεχόμενο.

Φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι αλλαγές ευνοούν το πιο επαγγελματικό – και συνήθως μεγαλύτερης διάρκειας – περιεχόμενο έναντι των σύντομων ερασιτεχνικών βίντεο που είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια από την υπηρεσία της Google. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, είναι απόλυτα σύμφωνο με πολλές από τις τελευταίες κινήσεις του YouTube, που δείχνουν μια στροφή προς την παραγωγή πιο ποιοτικού περιεχομένου, αλλά δεν αποκλείεται να μειώσει σημαντικά το χαριτωμένο φαινόμενο της δημιουργίας των «αστέρων του YouTube» – ερασιτεχνών, δηλαδή, που γίνονται διάσημοι αποκλειστικά χάρη στην υπηρεσία.

Πηγή: YouTube Creators

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ