Σας έχει τύχει ποτέ να πέσει στα χέρια σας κάποιο αρχείο PDF του οποίου το περιεχόμενο θα θέλατε να μεταφέρετε στο Word για να το επεξεργαστείτε, κι από πάνω να διατηρήσετε και τη μορφοποίηση του αρχικού εγγράφου; Εμπορικά προγράμματα που κάνουν πολύ καλά τη συγκριμένη δουλειά υπάρχουν αρκετά, με το ABBYY Fine Reader να είναι ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά.

Επειδή όμως δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετές δεκάδες ευρώ για να τα αποκτήσουν, ας δούμε ποιές είναι οι καλύτερες δωρεάν λύσεις για τη μετατροπή PDF σε Word για προσωπική ή επαγγελματική χρήση.

Έχοντας ως μπούσουλα την εξαιρετική παρουσίαση του Freewaregenius, παρατίθενται οι λύσεις που ξεχώρισαν, με τα θετικά και τα αρνητικά τους, ώστε να επιλέξετε αυτή που σας καλύπτει περισσότερο. Αποκλείστηκαν εξ’ αρχής τα προγράμματα που δεν μπορούν να διαχειριστούν ελληνικούς χαρακτήρες, ενώ από τις online εφαρμογές έμειναν μόνο αυτές που έχουν να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό.

AnyBizSoft PDF to Word Converter 2.5.3

anybizsoft Αν θέλετε απλώς να μετατρέψετε τα PDF σας σε Word χωρίς πολλά-πολλά, εύκολα, γρήγορα και με απολύτως ικανοποιητικά αποτελέσματα, η δωρεάν έκδοση του προγράμματος της AnyBizSoft είναι ό,τι χρειάζεστε. Το AnyBizSoft PDF to Word 2.5.3 δεν έχει πολλές επιλογές και ρυθμίσεις. Απλώς το εγκαθιστάτε, προσθέτετε τα PDF και τα μετατρέπετε χωρίς να μπορείτε να παραμετροποιήσετε κάτι.

Δοκίμασα το πρόγραμμα με το Manual του Joomla, που έχει πολλά γραφικά και γενικά απαιτητικό layout, αλλά και με ένα φυλλάδιο που είχα φτιάξει παλιότερα και που περιέχει ελληνικό κείμενο σε απλό τρίστηλο layout. Και στις δύο περιπτώσεις η μετατροπή είναι σχεδόν άψογη, όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες που ακολουθούν (στα δεξιά εμφανίζεται το PDF και στα αριστερά η μετατροπή του σε Word).

anybizsoft-joomla anybizsoft-greek

 • Πλεονεκτήματα
 1. Μικρό αρχείο (γύρω στα 6,5ΜΒ) και γρήγορη εγκατάσταση.
 2. Πολύ καλή ποιότητα στις μετατροπές.
 3. Απλό και εύχρηστο περιβάλλον.
 4. Το ότι εγκαθίσταται τοπικά εγγυάται γρήγορες μετατροπές, δυνατότητα διαχείρισης μεγάλων αρχείων και τη σιγουριά πως το περιεχόμενο εμπιστευτικών εγγράφων δεν υπάρχει περίπτωση να διακυβευτεί.
 5. Εκτός από την έκδοση για Windows, διατίθεται και για Mac.
 • Μειονεκτήματα
 1. Ίσως το αδικώ που το βάζω στα μειονεκτήματα, αλλά για να το χρησιμοποιήσετε απρόσκοπτα χρειάζεται να κάνετε δωρεάν εγγραφή, δίνοντας το e-mail σας. Παρόλα αυτά, η διαδικασία ολοκληρώνεται άμεσα και η ενόχληση είναι ελάχιστη.
 2. Ενώ είναι δωρεάν για προσωπική χρήση, η εμπορική χρήση του προγράμματος δεν επιτρέπεται. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αγοράσετε σχετική άδεια.
 3. Δεν μπορεί να μετατρέψει κείμενα που έχουν μετατραπεί σε PDF απευθείας από εικόνα. Εάν, δηλαδή, έχετε σκανάρει ένα κείμενο και το έχετε κάνει PDF, το gDoc Creator θα το περάσει στο Word με τη μορφή εικόνας και όχι ως δακτυλογραφήμένο κείμενο.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.anypdftools.com/ και το απευθείας link προς τη δωρεάν έκδοση: http://www.anypdftools.com/pdf-to-word-get-keycode.html

gDoc Creator

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πρόγραμμα δεν είναι πλέον διαθέσιμο σε δωρεάν έκδοση.

gdoc-creatorΤο gDoc είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο που εγκαθιστά το gDoc Creator και το gDoc Fusion. Το πρώτο είναι αυτό που χρειάζεστε, ενώ το δεύτερο είναι ένα trial πρόγραμμα που δεν μπορείτε να αποφύγετε, αλλά και που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστείτε. Επιπλέον, το πακέτο εγκαθιστά εικονικούς εκτυπωτές, ώστε να μπορείτε να μετατρέψετε οποιοδήποτε έγγραφο σε PDF.

Το περιβάλλον του gDoc Converter είναι πολύ απλό στη χρήση του: κάνετε drag and drop το PDF που θέλετε να μετατρέψετε στο παράθυρο της εφαρμογής και το έγγραφο Word δημιουργείται αυτόματα στον ίδιο φάκελο.

Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες που ακολουθούν, η μετατροπή που έκανε το gDoc Creator στο ελληνικό φυλλάδιο είναι σχεδόν άψογη, ενώ η διαχείριση των ελληνικών χαρακτήρων δεν εμφανίζει το παραμικρό πρόβλημα. Το manual του Joomla όμως, που ήταν σαφώς πιο δύσκολο, ενώ ως προς το περιεχόμενό του έχει μετατραπεί κανονικά δεν έχει διατηρήσει σωστά όλα τα στοιχεία από το layout του πρωτότυπου ενώ και οι γραμματοσειρές θα μπορούσαν να είναι καλύτερες.

gdoc-greek gdoc-joomla

 • Πλεονεκτήματα
 1. Η ποιότητα μετατροπής κινείται γενικά σε απόλυτα ικανοποιητικά επίπεδα.
 2. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάποιες επιπλέον χρήσιμες λειτουργικότητες όπως είναι ο εικονικός εκτυπωτής για τη δημιουργία PDF εγγράφων.
 3. Είναι αρκετά εύχρηστο, αφού λειτουργεί με απλό drag and drop. Βέβαια η απουσία διαλόγων επιβεβαίωσης ενδέχεται να μπερδέψει κάποιους χρήστες.
 4. Το ότι εγκαθίσταται τοπικά εγγυάται γρήγορες μετατροπές, δυνατότητα διαχείρισης μεγάλων αρχείων και τη σιγουριά πως το περιεχόμενο εμπιστευτικών εγγράφων δεν υπάρχει περίπτωση να διακυβευτεί.
 5. Είναι δωρεάν τόσο για προσωπική όσο και για εμπορική χρήση.
 • Μειονεκτήματα
 1. gdoc-setup-fusion Το αρχείο εγκατάστασης του προγράμματος είναι τεράστιο (γύρω στα 120ΜΒ) και η ίδια η εγκατάσταση χρονοβόρα. Κατά τη διάρκεια της μάλιστα, καλό θα είναι να απενεργοποιήσετε όλες τις επιλογές που εμφανίζονται στο παράθυρο “gDoc Fusion” (βλ. διπλανή φωτογραφία), μιας και κατά πάσα πιθανότητα περισσότερο ενοχλητικές θα είναι παρά θα σας προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.
 2. gdoc-preferences-uncheck Το πρόγραμμα εγκαθιστά το ενοχλητικό όσο και αχρείαστο jDoc Fusion, το οποίο όχι μόνο δεν μπορείτε να αφαιρέσετε, αλλά μετά από κάθε μετατροπή ζητά να ανοίξει το PDF και σας παραπέμπει σε εγγραφή την οποία δεν υπάρχει λόγος να κάνετε. Για να το απενεργοποιήσετε πηγαίνετε στο Preferences του προγράμματος (το συμβολάκι δίπλα από το κουμπί “Open” και αποεπιλέξτε το “Automatically view documents once converted”.
 3. Δεν μπορεί να μετατρέψει κείμενα που έχουν μετατραπεί σε PDF απευθείας από εικόνα. Εάν, δηλαδή, έχετε σκανάρει ένα κείμενο και το έχετε κάνει PDF, το gDoc Creator θα το περάσει στο Word με τη μορφή εικόνας και όχι ως δακτυλογραφήμένο κείμενο.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/9kBxAL

PDF2Word Online

pdfonline To PDF2Word Online είναι μια πολύ καλή online υπηρεσία με εξαιρετική ποιότητα μετατροπής και εντυπωσιακά καλή ταχύτητα, δεδομένου του ότι θα πρέπει να ανεβάσετε το έγγραφο, να γίνει η μετατροπή και στη συνέχεια να το κατεβάσετε. Η υπηρεσία δεν χρειάζεται εγγραφή, είναι εύκολη στη χρήση της και δεν διευκρινίζεται κάπου το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα και για εμπορική χρήση. Σε αυτό το σημείο φαντάζομαι ότι θα μπορούσατε να υποθέσετε πως …ό,τι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται.

Στις εικόνες φαίνεται πως η μετατροπή ακόμα και των πιο απαιτητικών σημείων είναι άψογη, ενώ και η διαχείριση των ελληνικών χαρακτήρων κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

pdfonline-greek pdfonline-joomla

 • Πλεονεκτήματα
 1. Πολύ καλή ποιότητα μετατροπής.
 2. Δεν χρειάζεται εγκατάσταση αλλά ούτε και εγγραφή.
 3. Είναι απλό στη χρήση του.
 4. Μπορεί να τρέξει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα, απευθείας από τον browser.
 5. Αν και δεν είναι σαφές, διατίθεται μάλλον δωρεάν και για εμπορική χρήση.
 • Μειονεκτήματα
 1. Εκ των πραγμάτων η υπηρεσία δεν μπορεί να είναι τόσο γρήγορη όσο ένα τοπικά εγκατεστημένο πρόγραμμα.
 2. Καμιά φορά μπορεί λόγω φόρτου εργασίας μπορεί προσωρινά να μην είναι διαθέσιμη. Αυτό είναι σπάνιο βέβαια και επανέρχεται γρήγορα, αλλά μου συνέβη.
 3. Ασφαλώς υπάρχει πάντα το θέμα του κατά πόσο μπορείτε να την εμπιστευτείτε στην περίπτωση που θέλετε να μετατρέψετε ένα έγγραφο με ευαίσθητες / εμπιστευτικές πληροφορίες.
 4. Όπως τα δύο προηγούμενα, έτσι κι αυτό δεν μπορεί να μετατρέψει PDF που έχουν δημιουργηθεί από εικόνες.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/bUgJnW

…και οι δυο εναλλακτικές

Πέρα από τις εφαρμογές που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν άλλες 2 εναλλακτικές που λόγω ορισμένων ιδιαιτεροτήτων απέφυγα να παρουσιάσω αναλυτικά αλλά αξίζει να τα έχετε υπόψη σας, μιας και μπορούν να καλύψουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις:

Το PDF Import Extension είναι ένα plugin για το OpenOffice (δωρεάν σουίτα γραφείου). Αυτό σημαίνει πως αν δεν χρησιμοποιείτε το OpenOffice σας είναι άχρηστο. Στην αντίθετη περίπτωση όμως μπορεί να αποτελέσει μια πολύ πρακτική λύση κυρίως για τους χρήστες Linux. Ας σημειωθεί πως δεν ανοίγει το παραγόμενο αποτέλεσμα στο OpenOffice Writer (το αντίστοιχο του Word) αλλά στο OpenOffice Draw (σχεδιαστικό πρόγραμμα). Το κείμενο, ωστόσο, είναι επεξεργάσιμο κανονικά ενώ το plugin διατίθεται εντελώς δωρεάν είτε για προσωπική είτε για εμπορική χρήση.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/992qNz

 

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση, αφού αποτελεί έναν αξιοπρεπή PDF reader, με ενσωματωμένη τη λειτουργικότητα μετατροπής των PDF σε Word, η οποία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: μπορεί να μετατρέψει σε κείμενο ακόμα και PDF που έχουν δημιουργηθεί από εικόνες. Παρόλα αυτά, από την άλλη, δεν μετατρέπει σωστά τους ελληνικούς χαρακτήρες.

Επιπλέον, για να κάνει τη μετατροπή στέλνει το PDF στον server της εφαρμογής και στους όρους χρήσης διευκρινίζει πως δεν εγγυάται την ασφάλεια των δεδομένων σας. Το παραγόμενο αποτέλεσμα σας αποστέλλεται με e-mail, αφού πρώτα η εφαρμογή σας παραπέμψει στο site της, με την όλη διαδικασία να καταντάει κάπως εκνευριστική. Κατά τα άλλα διατίθεται δωρεάν και για εμπορική χρήση.

Εάν ψάχνετε οπωσδήποτε ένα δωρεάν πρόγραμμα για να μετατρέψετε σε Word κάποιο PDF που έχει δημιουργηθεί από εικόνα, χρησιμοποιήστε το, με την προϋπόθεση πως το κείμενο δεν περιέχει ελληνικά. Σε διαφορετική περίπτωση, προτιμήστε κάποια από τις προηγούμενες λύσεις.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://nuancepdf.com/PDFReader/Main.aspx

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

16 thoughts on “3 δωρεάν προγράμματα και 2 εναλλακτικές για τη μετατροπή αρχείων PDF σε Word (.doc)

 1. Pingback: PDFZilla για μαζικές μετατροπές PDF σε κείμενο, δωρεάν ως τις 5 Φεβρουαρίου | Freeweird

 2. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου στήλετε το πρόγραμμα που ανοίγει και διαβάζει ταυς φακέλους σε μορφή RDF γιατί ο υπολογιστής μου ενώ κατεβάζει αυτούς τους φακέλους π.χ. του υπουργείου εργασίας αυτός όμως δεν τους ανοίγει. Ζητώ συγνώμη αλλά λόγο οικονοοικής κρίσης δεν μου περισεύουν χρήματα για να αγοράσω ένα τέτοιο πρόγραμμα. Σας ευχαριστώ πολύ.

 3. Γεια σας.Έχω ένα πρόβλημα κατά τη μετατροπή αρχείου pdf σε word..Το αρχείο είναι στα ελληνικά και μετά τη μετατροπή τα γράμματα βγαίνουν μπερδεμένα, ελληνικά μεν, αλλά δε βγάζουν κανένα νόημα μεταξύ τους. Τι μπορώ να κάνω για να το διορθώσω; Υπάρχει τρόπος;

  •  @virginia7kol Αν δοκιμάσεις να μετατρέψεις κάποιο άλλο PDF σου εμφανίζει το ίδιο πρόβλημα; Αν το άλλο βγαίνει κανονικά, τότε μάλλον φταίει το συγκεκριμένο αρχείο και η αλήθεια είναι πως δεν έχω υπόψη μου κάποια λύση…

  •  @freeweird έχεις δίκιο.ένα άλλο αρχείο που έχω, το μετέτρεψε κανονικά…μήπως φταίει που το αρχείο περιέχει εικόνες;

  •  @virginia7kol Μπα, μάλλον κάποια ρύθμιση κατά την δημιουργία του PDF πιστεύω πως το προκάλεσε. Αν αυτό που θες είναι να πάρεις το κείμενο και δεν σε νοιάζει τόσο η μορφοποίηση, ένας άλλος τρόπος που δεν αποκλείεται να δουλέψει είναι μέσω του Google Docs.
    
   Ανεβάζεις, δηλαδή, το PDF στα Google Docs και αφού το ανοίξεις πατάς File / Export to Google Document. Το δοκίμασα μόλις σε ένα δικό μου PDF και είδα ότι το μετέτρεψε – αν και η μορφοποίηση δεν ήταν και η καλύτερη.
    
   Αν πάντως το PDF έχει κάποιο είδος κλειδώματος, τότε μάλλον και αυτή η μέθοδος θα αποτύχει.

  •  @freeweird οκ..θα το δοκιμάσω κ αυτό τώρα. ναι,βασικά δε μ’ ενδιαφέρουν οι εικόνες. ένα κομμάτι του κειμένου θέλω, ένα ολόκληρο άρθρο δηλαδή, για να το συμπεριλάβω σε μία εργασία. μισό, να το δοκιμάσω αν γίνεται έτσι..

  •  @virginia7kol Κανονικά πάντως θα πρεπε να μπορείς να αντιγράψεις το κείμενο και απευθείας από το PDF με copy / paste – Αν δεν σε αφήνει, τότε μάλλον ο δημιουργός του εγγράφου το έχει κλειδώσει (όχι περίεργο αν πρόκειται για ακαδημαϊκό έγγραφο).

  •  @freeweird δυστυχώς δεν υπάρχει copy paste…άρα μάλλον δε θα δουλέψει αυτό που μου πρότεινες..θα ξέρουμε σε λίγα λεπτά..και ναι, είναι άρθρο από επιστημονικό περιοδικό..

 4.  @freeweird κάποιο error μου βγάζει..το προσπαθώ άλλη μία..πάντως, αν το εκτυπώσω, με σκανάρισμα θα μπορέσω να το περάσω σε cd; γνωρίζετε;

  •  @virginia7kol Αν το τυπώσεις και μετά το σκανάρεις χρησιμοποιώντας κάποιο πρόγραμμα σαν το Fine Reader http://www.abbyy.com.gr/finereader/ (δεν είναι δωρεάν αλλά είναι από τα καλύτερα στην κατηγορία του και πρέπει να έχει και trial έκδοση) θα καταφέρεις να πάρεις το κείμενο σε επεξεργάσιμη μορφή. Αυτό που θες δηλαδή – απλά θα κάνεις έναν κόπο παραπάνω….

  •  @freeweird πάλι σφάλμα μου έβγαλε…αυτό θα κάνω, απλά εδώ που είμαι δεν έχω εκτυπωτή και για να γλιτώσω την ταλαιπωρία, θα πάω σε κάποιο ίντερνετ καφέ, μήπως και καταφέρουμε τίποτα…αυτό όμως θα γίνει αύριο…σ’ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ για τη βοήθεια και εκτιμώ τον χρόνο που μου αφιέρωσες! καλό βράδυ, να είσαι καλά..

  •  @virginia7kol Δυστυχώς πιστεύω πως το πρόβλημα σου οφείλεται στο γεγονός ότι το PDF είναι κλειδωμένο. Γι’ αυτό μάλλον δεν επιτρέπει και στις εφαρμογές να το διαβάσουν σωστά και εμφανίζει τους ακατάληπτους χαρακτήρες. Για την ακρίβεια, κάποιοι κλειδώνουν ακόμα και την εκτύπωση – ελπίζω να μην έχει τέτοιο θέμα στην περίπτωσή σου.
    
   Καλό βράδυ! 🙂

  •  @freeweird απ’ ότι κατάλαβα, μάλλον μπορείς να το εκτυπώσεις..θα δούμε..μακάρι πάντως! καλό βράδυ!

Comments are closed.