Adobe Air

Εδώ και καιρό ήθελα να γράψω δυο λόγια για το Adobe Air, το σχετικά νέο περιβάλλον της Adobe που τρέχει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα και δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δικτυακές εφαρμογές απευθείας από το desktop του.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείτε το Gmail ή τα Google Docs χωρίς να ανοίξετε τον browser σας, απευθείας από το desktop σαν να ήταν εγκατεστημένα προγράμματα, διατηρώντας παρόλα αυτά ακριβώς την ίδια εμφάνιση και λειτουργικότητα που ηδη γνωρίζετε.

Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν γιατί αυτό να είναι τόσο σημαντικό και τί παραπάνω κερδίζει κανείς χρησιμοποιώντας μέσω Adobe Air την ίδια εφαρμογή που θα μπορούσε να τρέχει και μέσα από τον browser του. Σε απάντηση, θα προσπαθήσω να συνοψίσω τα βασικά πλεονεκτήματα που πιστεύω πως προσφέρει το Adobe Air σε έναν μέσο χρήστη:

  • Δίνει άμεση πρόσβαση στην δικτυακή εφαρμογή, γλιτώνοντάς το χρήστη από μερικά βαρετά κλικ
  • Το περιβάλλον εργασίας είναι απαλλαγμένο από τα περιττά στοιχεία του browser, προσφέροντας περισσότερο ωφέλιμο χώρο στην εφαρμογή
  • Η εφαρμογή μπορεί πλέον να τρέξει και χωρίς ο χρήστης να είναι συνδεδεμένος στο internet (offline δηλαδή)
  • Το Adobe Air επιτρέπει την καλύτερη ενσωμάτωση της εφαρμογής στο λειτουργικό, αφού παύοντας πλέον είναι εξαρτημένη από τον browser, μπορεί να εμφανίζεται στην επιφάνεια εργασίας, να δέχεται drag and drop, να τρέχει στο παρασκήνιο ή να εμφανίζει ειδοποιήσεις, όπως θα έκανε οποιοδήποτε αλλο εγκατεστημένο πρόγραμμα
  • Υπάρχει μια μεγάλη βαση εφαρμογών που τρέχουν σε Adobe Air, που συνεχώς μεγαλώνει. Μάλιστα, έχω την εντύπωση ότι κάποιες από τις εφαρμογές αυτές δεν έχουν online έκδοση, αλλά τρέχουν μόνο μέσω Air. Επίσης, κάποιες από αυτές είναι δωρεάν και κάποιες όχι.
  • Το Adobe Air είναι cross-platform, που σημαίνει πως τρέχει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα (Windows, Linux, MacOS)

Βασικό μειονέκτημα του, από την άλλη, είναι ότι οι εφαρμογές του δεν έχουν τόσο καλή απόδοση όσο θα είχε ένα “κλασικό” πρόγραμμα.

Σε γενικές γραμμές, αν και δεν είμαι φανατικός χρήστης του Adobe Air, πιστεύω πως είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα που κάποιες φορές αποδεικνύεται αρκετά πρακτική και αξίζει να δοκιμάσετε. Η εγκατάστασή του μπορεί να γίνει είτε κατεβάζοντάς το από τη διεύθυνση που παραθέτω πιο κάτω, είτε με αυτόματο τρόπο, κατά την εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής που το απαιτεί.

Φυσικά, εγκαθιστώντας μόνο το Adobe Air δεν πρόκειται να δείτε τίποτα, αφού αυτό είναι μόνο η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα τρέξουν οι συγκεκριμένες εφαρμογές.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.adobe.com/products/air/

Adobe Air Marketplace (ο επίσημος κατάλογος της Adobe με εφαρμογές για το Air)

Top 10 Apps Worth Installing Adobe AIR For (ενδιαφέρουσα λίστα με τις 10 καλύτερες εφαρμογές για Adobe Air σύμφωνα με το Lifehacker.com)

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ