Κάποτε μου είχε χρειαστεί να μεταφέρω τα e-mail μου από το Thunderbird στο Outlook Express και μιας και σήμερα κάποιος με ρώτησε πώς γίνεται, είπα να παραθέσω τις σχετικές οδηγίες:

  1. Κατεβάστε το αρχείο mbx2eml (απευθείας link – επειδή το site τους καμιά φορά πέφτει, αν έχετε πρόβλημα με το κατέβασμα στείλτε μου μήνυμα για να το ανεβάσω εγώ κάπου)
  2. Αποσυμπιέστε το αρχείο mbx2e068_en.zip που κατεβάσατε στην επιφάνεια εργασίας
  3. Στην επιφάνεια εργασίας, δημιουργήστε νέο φάκελο και ονομάστε τον “mail
  4. Βρείτε το φάκελο όπου αποθηκεύει το Thunderbird τα δεδομένα του προφίλ. Αν δεν γνωρίζετε πού βρίσκεται, επιλέξτε start / run (στα ελληνικά: “έναρξη / εκτέλεση”) και πληκτρολογήστε %appdata% . Στο παράθυρο που θα ανοίξει πηγαίνετε στον φάκελο Thunderbird/Profiles/ και ανοίξτε τον φάκελο που έχει την κατάληξη .default (το πρώτο του μέρος, πριν από την τελεία, θα αποτελείται από μια σειρά τυχαίων γραμμάτων και αριθμών – π.χ. afsf3434df.default)
  5. Ανοίξτε τον φάκελο “Local Folders” και επιλέξτε τα αρχεία εκείνα που είναι χωρίς κατάληξη και έχουν το ίδιο όνομα με αυτό των φακέλων που χρησιμοποιείτε στο Thunderbird (π.χ. Inbox, Drafts, Sent κλπ.). Ο,τιδήποτε έχει κατάληξη (π.χ. .DAT, .msf, .DS_STORE κλπ δεν το αντιγράφετε).
    Προσοχή: ανάλογα με το αν χρησιμοποιείτε Thunderbird 2 ή 3 ή εάν έχετε IMAP ή όχι, τα αρχεία αυτά ενδέχεται να βρίσκονται σε διαφορετικό φάκελο από τον “Local Folders” που ανέφερα. Σε αυτή την περίπτωση, ψάξτε να τα βρείτε στους φακέλους που βρίσκονται μέσα στον φάκελο .default (δεν θα είναι πολλοί). Θα καταλάβετε ότι τα βρήκατε αν τα αρχεία α. δεν έχουν κατάληξη, β. έχουν το ίδιο όνομα με τα ονόματα που έχετε δώσει στους φακέλους σας στο Thunderbird και γ. έχουν ένα σχετικά μεγάλο μέγεθος (ανάλογα με τον όγκο των e-mails σας, μπορεί να κυμαίνεται από μερικά ΜΒ έως και ολόκληρα GB).
  6. Αφού εντοπίσετε και επιλέξετε τα σωστά αρχεία, αντιγράψτε τα στον φάκελο “mail” που δημιουργήσατε στην επιφάνεια εργασίας
  7. Ανοίξτε το τερματικό των windows (Start / All Programs / Accessories / Command Prompt)
  8. Στο τερματικό, πηγαίνετε στον φάκελο “mail” της επιφάνειας εργασίας. Εάν δεν ξέρετε πώς, κάντε το εξής: πληκτρολογήστε “cd “ (προσοχή να συμπεριλάβετε και το κενό) και κάντε drag and drop τον φάκελο “mail” μέσα στο τερματικό. Έτσι θα έχετε την εντολή “cd C:Users\το όνομά σας\Desktop\mail”. Πατήστε enter
  9. Αφού βεβαιωθείτε ότι βρισκόσαστε στον σωστό φάκελο, πληκτρολογήστε την εντολή “mkdir out” και πατήστε enter. Δεν θα δείτε να συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο, αλλά μην ανησυχείτε…
  10. Στη συνέχεια πληκτρολογήστε “..\mbx2eml * out” και πατήστε enter. Εδώ θα δείτε να αρχίζει η μετατροπή.
  11. Όταν η μετατροπή τελειώσει, ανοίξτε τον φάκελο “mail” από την επιφάνεια εργασίας σας και μπείτε στον φάκελο “out” που έχει δημιουργηθεί. Εκεί θα δείτε μια λίστα με όλα σας τα e-mail.
  12. Ανοίξτε το Outlook Express και πηγαίνετε στον φάκελο στον οποίο θέλετε να βάλετε τα e-mails που πρόκειται να εισάγετε
  13. Στον φάκελο “out”, επιλέξτε όλα τα e-mails και κάντε τα drag and drop μέσα στο Outlook Express. Αυτό ήταν! Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και τα mails σας βρίσκονται πλέον στο Outlook Express!

Δεν είναι και η πιο ευχάριστη διαδικασία, το ξέρω, αλλά είναι αποτελεσματική και αυτή τη στιγμή δεν έχω υπόψη μου κάποια άλλη πιο εύκολη λύση. Εάν θέλετε πιο αναλυτικές οδηγίες με screenshots, αλλά στα αγγλικά, δείτε εδώ: How to Export Mail from Thunderbird to Outlook Express and Other Email Programs

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ