Όταν είχα πρωτοπάρει ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο κρυφός μου φόβος ήταν ότι μια μέρα, ξαφνικά, θα εκραγεί μπροστά μου η οθόνη. Με τον καιρό το ξεπέρασα και κατάλαβα πως το χειρότερο που μπορούσα να πάθω ήταν να χαλάσει ο σκληρός δίσκος απροειδοποίητα και να χάσω πολύτιμα δεδομένα έχοντας αμελήσει να κρατήσω πρόσφατο backup…

…ευτυχώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν μου έχει συμβεί (ακόμα). Επειδή όμως ποτέ δεν ξέρεις, καλό είναι να ασφαλίζεις τα σημαντικότερα δεδομένα σου όσο το δυνατόν καλύτερα – που σημαίνει: σε μηχάνημα διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείς, σε διαφορετική γεωγραφική τοποθεσία, αν αυτό είναι δυνατό, και όσο γίνεται πιο τακτικά. Μια πολύ καλή και πρακτική λύση που τα προσφέρει όλα αυτά είναι το Mozy.

Το Mozy είναι μια αξιόπιστη υπηρεσία η οποία δίνει τη δυνατότητα αυτόματου backup, προσφέροντας δωρεάν πάνω από 2 GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ αν επιλέξετε την επί πληρωμή έκδοση, ο χώρος μπορεί να γίνει έως και απεριόριστος, αναλόγως του πακέτου που θα αγοράσετε.

Όσον αφορά στη χρήση του, η διαδικασία είναι πολύ απλή (αναφέρομαι στην δωρεάν έκδοσή του, που χρησιμοποιώ):

  1. Πηγαίνετε στο https">https://mozy.com/ και κάνετε εγγραφή
  2. Κατεβάστε το πρόγραμμα MozyHome Remote Backup και εγκαταστήστε το στον υπολογιστή σας
  3. Δηλώστε ποια αρχεία θέλετε να κάνετε backup και επιλέξτε την συχνότητα με την οποία θέλετε αυτό να γίνεται (π.χ., εγώ το έχω ρυθμίσει να το κάνει κάθε βράδυ, στις 12:00 η ώρα)

Μετά το πρώτο backup, που θα είναι και το πιο χρονοβόρο και τις αρχικές ρυθμίσεις, ουσιαστικά ξεχνάτε την ύπαρξη του προγράμματος, αφού όλα πλέον γίνονται αυτόματα – εκτός αν θελήσετε να προσθέσετε επιπλέον φακέλους.

Αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας, η υπηρεσία χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση “448-bit Blowfish” και γενικά εγγυάται μέγιστη ασφάλεια, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κάτι “ύποπτο” από άλλους χρήστες ούτε και γενικά κάποιο παράπονο. Άλλωστε, οι https">αναφορές στον τύπο δείχνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Γενικά η υπηρεσία μέχρι στιγμής φαίνεται άψογη και στα θετικά συγκαταλέγεται το ότι δείχνει να βελτιώνεται συνεχώς.

Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες για το Mozy μπορείτε να βρείτε σε αυτό το κατατοπιστικό topic του insomnia.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: https://mozy.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου 2008. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ