sdexplorer-logo Ναι, καλά διαβάσατε. Η Microsoft προσφέρει δωρεάν 25GB online αποθηκευτικού χώρου, μέσω της υπηρεσίας SkyDrive. Ίσως μάλιστα να τα έχετε ήδη και να μην το γνωρίζετε, αφού η υπηρεσία προσφέρεται σε όλους τους χρήστες του Windows Live. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν έχετε λογαριασμό στο hotmail ή το windowslive (γενικός κανόνας: αν έχετε λογαριασμό στο MSN), τότε έχετε ήδη και αυτό τον online αποθηκευτικό χώρο. Πηγαίνετε στο www.skydrive.com και κάντε login με το Windows Live ID σας για να το διαπιστώσετε.

Γιατί όμως η υπηρεσία αυτή δεν είναι ακόμη τόσο γνωστή; Ο βασικός λόγος, κατά τη γνώμη μου, έχει να κάνει με το ότι είναι απλά δύσχρηστη. Η διαχείριση του SkyDrive γίνεται μέσω browser, που σημαίνει πως θα πρέπει να μπαίνετε στο λογαριασμό σας και να διαχειρίζεστε τα αρχεία από το web interface της εφαρμογής. Επίσης, υπάρχει μέγιστο όριο στα 50ΜΒ για κάθε αρχείο που ανεβάζετε. Παλιότερα αυτά θα μπορούσαν να είναι ανεκτές παραχωρήσεις εάν δεν είχε εμφανιστεί το Dropbox, που έχει ανεβάσει τον ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο τομέα σε ακραία ύψη.

dsexplorer-demo Επειδή όμως είναι κρίμα να έχετε 25 ολόκληρα GB και να τα αφήνετε να «κάθονται», ρίχτε μια ματιά στο SDExplorer, που υπόσχεται ότι θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε το SkyDrive με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τί ακριβώς κάνει το SDExplorer: Σας δίνει πρόσβαση στον SkyDrive λογαριασμό σας απευθείας από τον Windows Explorer. Δημιουργεί έναν δικό του φάκελο, περίπου όπως και το Dropbox, στον οποίο μπορείτε να μεταφέρετε με απλό drag and drop τα αρχεία σας.

Μην ενθουσιάζεστε υπερβολικά όμως. Ακόμα και με το SDExplorer, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, που ξεπερνιούνται μόνο εάν αγοράσετε την PRO έκδοση του προγράμματος:

    • Δεν μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο απευθείας από τον SDExplorer, αλλά μόνο να το αντιγράψετε στον δίσκο σας.
    • Δεν μπορείτε να μετακινήσετε αρχεία ή φακέλους μέσα στο SDExplorer. Θα πρέπει είτε να κατεβάσετε τον φάκελο, να τον διαγράψετε από το SDExplorer και να τον ανεβάσετε ξανά στο σημείο που θέλετε ή να κάνετε τη μεταφορά από το web interface του SkyDrive.
    • Δεν μπορείτε να ανεβάσετε αρχεία μεγαλύτερα από 50ΜΒ (στην PRO μπορείτε).
    • Τέλος, η PRO έκδοση του SDExplorer προσφέρει κάποιες επιπλέον δυνατότητες που αφορούν τον διαμοιρασμό (sharing) και την διαχείριση των αρχείων, που λείπουν από το δωρεάν πακέτο.

Τα παραπάνω αφορούσαν περιορισμούς της δωρεάν έκδοσης του SDExplorer. Το SkyDrive ως υπηρεσία, από την πλευρά του, έχει επίσης ένα χαρακτηριστικό το οποίο για κάποιους μπορεί να είναι πλεονέκτημα αλλά εγώ το θεωρώ μειονέκτημα: όλη η διαχείριση γίνεται online και ποτέ τοπικά. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν χρησιμοποιείτε το SDExplorer, μεταφέροντας ένα αρχείο στο SkyDrive θα πρέπει να περιμένετε να ανέβει και, ομοίως, κάθε φορά που το αντιγράφετε στον δίσκο σας, θα πρέπει να περιμένετε να κατέβει. Καμία σχέση δηλαδή με το Dropbox, που όλα γίνονται τοπικά και συγχρονίζουν στο παρασκήνιο, χωρίς να το πάρετε χαμπάρι.

Γενικά, το να συγκρίνει κανείς το SkyDrive με το Drobox είναι σαν να συγκρίνει λεωφορείο με Ferrari. Ωστόσο, είναι προφανές ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες το λεωφορείο αποδεικνύεται χρησιμότατο και το SkyDrive, με την χρήση του SDExplorer μπορεί να γίνει μια πολύ πρακτική και αρκετά μεγάλη αποθήκη εγγράφων. Έτσι, ακόμα κι αν η ποιοτική υπεροχή του Dropbox είναι κατά τη γνώμη μου αδιαμφισβήτητη, δεν μπορείς εύκολα να αδιαφορήσεις στον μεγάλο δωρεάν αποθηκευτικό χώρο του SkyDrive, ειδικά όταν το SDExplorer διευκολύνει σε τόσο μεγάλο βαθμό τη διαχείρισή του. Είναι πολλά τα GB (Άρη).

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.cloudstorageexplorer.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ