2009-11-12_001440 Το να ανεβάζεις κείμενα σε ένα blog είναι αρκετά απλή διαδικασία, παρόλα αυτά, τουλάχιστον στο blogger που χρησιμοποιώ εγώ, θα μπορούσε να είναι πρακτικότερη και πιο πλούσια σε επιλογές. Κι αν νομίζετε ότι κι έτσι όπως είστε κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας, δοκιμάστε τον Live Writer και τα ξαναλέμε…

Φανταστείτε τον Windows Live Writer ως μια παραλλαγή του Word, ειδικά διαμορφωμένη για τη συγγραφή κειμένων που προορίζονται να αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Με τον Writer μπορείτε να γράψετε, να tagg-άρετε, να κάνετε προεπισκόπηση και, τελικά, να δημοσιεύσετε το κείμενό σας, χωρίς να χρειαστεί ούτε μια φορά να το ανοίξετε στον browser σας. Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που πρόσεξα στο Windows Live Writer είναι τα εξής:

  • Δυνατότητα πιο πλούσιας επεξεργασίας των κειμένων, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να καταφύγετε στον κώδικα html του μηνύματος (π.χ. προσθήκη tables).
  • Με τον Writer μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε τις εικόνες σε οποιοδήποτε σημείο του μηνύματος επιθυμείτε, ακόμη και να κάνετε κάποια βασική επεξεργασία (crop, rotate, προσθήκη εφέ κ.α.).
  • Δυνατότητα εύκολης εισαγωγής στο μήνυμά σας βίντεο, άλμπουμ εικόνων, ακόμα και χάρτη.
  • Υποστήριξη plugins, που μπορεί να κάνουν πολλά και διάφορα: μετρητής λέξεων, διαχείριση συνημμένων αρχείων, εισαγωγή κουμπιού digg σε κάθε μήνυμα, σύνδεση με rss feeds ή και με sites κοινωνικής δικτύωσης κλπ.
  • Εύκολη εισαγωγή ετικετών (tags). Ίσως πιο εύκολη κι από τον ήδη πρακτικό μηχανισμό που χρησιμοποιεί το blogger.
  • Ορθογραφικός έλεγχος των μηνυμάτων (για να λειτουργήσει στα ελληνικά πρέπει να κατεβάσετε την ελληνική έκδοση του Writer ή να το «πειράξετε» εγκαθιστώντας το λεξικό του MS Office).
  • Αυτόματο backup του κειμένου, ώστε να μπορείτε να το ανακτήσετε σε περίπτωση ανεπιθύμητου τερματισμού του προγράμματος.
  • Εύχρηστο και καλαίσθητο περιβάλλον εργασίας.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια εξαιρετική εφαρμογή που αν blogg-άρετε συχνά θα σας λύσει τα χέρια. Εγώ πάντως από τότε που άρχισα να το χρησιμοποιώ συνειδητοποίησα ότι δεν θα άντεχα με τίποτα να επιστρέψω στο κλασσικό περιβάλλον του blogger…

Η εγκατάστασή του μπορεί να γίνει είτε απευθείας από το Windows update είτε κατεβάζοντάς το από το link που παραθέτω στη συνέχεια.

UPDATE: Τα χρόνια πέρασαν, το Freeweird μεταφέρθηκε από το Blogger στο WordPress, (δείτε πώς), ωστόσο το Windows Live Writer εξακολουθεί να παραμένει το μακράν καλύτερο πρόγραμμα  στην κατηγορία του.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Windows Live Writer: Ένας κειμενογράφος ιδανικός για bloggers

  1. Pingback: Αφιέρωμα: οι 10 καλύτερες εφαρμογές που παρουσιάστηκαν μέσα στο 2009 στο freeweird.com | Freeweird

Comments are closed.