Windows_Live_Writer_logo Το Windows Live Writer έχει γίνει εδώ και κάποιους μήνες ένα από τα αγαπημένα μου προγράμματα, καθώς διευκολύνει σε εντυπωσιακό βαθμό τη διαδικασία της συγγραφής των καταχωρήσεων στο blog. Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημείο στο οποίο είναι «δύσκαμπτο» και αφορά τον αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο (spellchecking).

Πιο συγκεκριμένα, για να έχετε ορθογραφικό έλεγχο στα ελληνικά, θα πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την ελληνική έκδοση του προγράμματος. Αντίστοιχα, η αγγλική έκδοση περιέχει μόνο αγγλικά λεξικά, στις διάφορες παραλλαγές τους ανά χώρα (Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Αγγλία).

demo Κι επειδή το έψαξα αρκετά, είδα ότι τρόπος για να προσθέσετε επιπλέον λεξικά – επίσημα τουλάχιστον – δεν υπάρχει. Δοκίμασα λοιπόν κι εγώ μια «αλχημεία» που κατά βάθος δεν περίμενα να πιάσει, αλλά τελικά, όπως φαίνεται και στη διπλανή εικόνα, λειτούργησε: Πρόσθεσα στο αγγλικό Windows Live Writer το ελληνικό λεξικό από το MS Office. Η διαδικασία είναι απλή αλλά προϋποθέτει, προφανώς, το να έχετε εγκατεστημένο το Office στον υπολογιστή σας, με περασμένο τον ελληνικό ορθογράφο:

  • Πρώτα από όλα βρείτε την τοποθεσία του ελληνικού λεξικού του MS Office. Στα Windows 7 το βρήκα στην διαδρομή: C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\PROOF\.
  • Αντιγράψτε τα αρχεία MSSP3EL.LEX και MSSP3EL.DLL.
  • Πηγαίνετε στον φάκελο με τα λεξικά του Windows Live Writer. Στο δικό μου μηχάνημα τον βρήκα στη διαδρομή: C:\Program Files\Windows Live\Writer\Dictionaries\.
  • Επικολλήστε τα δύο αρχεία που αντιγράψατε προηγουμένως.
  • options-spelling Ανοίξτε το Windows Live Writer και επιλέξτε Tools / Options / Spelling. Στην περιοχή “Dictionary Language” θα δείτε ότι εκτός από τις γλώσσες που υπήρχαν ήδη, έχει προστεθεί και η Ελληνική (κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε μεγεθυσμένη). Επιλέξτε την, πατήστε Apply ή OK και ο ελληνικός ορθογραφικός έλεγχος θα έχει ενεργοποιηθεί.

Συμβουλή 1: Εάν στον δικό σας υπολογιστή οι διαδρομές που υπέδειξα είναι διαφορετικές, θα πρέπει να τις αναζητήσετε (το Everything θα μπορούσε να σας βοηθήσει πολύ σε αυτό). 

Συμβουλή 2: Στην περίπτωση που δεν έχετε εγκατεστημένο το Office, θα μπορούσατε ίσως να αναζητήσετε τα δύο αρχεία  MSSP3EL.LEX και MSSP3EL.DLL στο Google και να τα κατεβάσετε (σκέφτηκα να τα ανεβάσω κι εγώ και να δώσω απευθείας link από εδώ, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι νόμιμο, γι’ αυτό και προτίμησα να μην το ρισκάρω).

Συμβουλή 3: Οι οδηγίες που έδωσα αφορούν τα αγγλικά Windows 7 και την αγγλική έκδοση του Windows Live Writer. Πιστεύω πως είναι εύκολο να βρείτε τις αντίστοιχες διαδρομές στις ελληνικές εκδόσεις, παρόλα αυτά, αν συναντήσετε πρόβλημα, ενημερώστε.

Με την παραπάνω διαδικασία μπορείτε να προσθέσετε (υποθέτω) όσες γλώσσες θέλετε, ανεξαρτήτως του σε ποια γλώσσα έχετε εγκαταστήσει το πρόγραμμα (επίσης το υποθέτω, μιας και το δοκίμασα μόνο στην αγγλική έκδοση).

Δυστυχώς το Windows Live Writer δεν δίνει τη δυνατότητα ελέγχου δύο γλωσσών ταυτόχρονα, που σημαίνει πως εάν θέλετε να ελέγξετε τις αγγλικές λέξεις του κειμένου σας, θα πρέπει να πάτε στις επιλογές του προγράμματος και να αλλάξετε «χειροκίνητα» το λεξικό.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Πώς θα προσθέσετε ελληνικό ορθογραφικό έλεγχο στην αγγλική έκδοση του Windows Live Writer

  1. Pingback: Windows Live Writer: Ένας κειμενογράφος ιδανικός για bloggers

Comments are closed.