sexplorer-logo Το System Explorer είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που αν το περιγράψεις ως μια βελτιωμένη έκδοση του Task Manager των Windows δεν θα πέσεις έξω, αλλά θα το αδικήσεις λιγάκι… Κι αυτό γιατί η εφαρμογή δίνει μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα των προγραμμάτων και των υπηρεσιών που τρέχουν στον υπολογιστή σας, παρουσιάζοντας όμως πολλές διαφορετικές όψεις του συστήματος, που διαφορετικά δεν θα μπορούσατε να τις βρείτε όλες συγκεντρωμένες σε ένα μέρος.

Μια γρήγορη ματιά στα πιο αξιόλογα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνει το System Explorer:

  • Αναλυτικές πληροφορίες για τα προγράμματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή σας (Tasks), modules, υπηρεσίες (services), drivers, plugins και άλλα (μια ματιά στα screenshots που ακολουθούν θα είναι πιο διαφωτιστική).    drivers services tasks
  • Αναλυτική και πολύ πρακτική παρουσίαση των διεργασιών (processes) που τρέχουν. Μοιάζει με την αντίστοιχη επιλογή του Task Manager των Windows, μόνο που εδώ οι επιλογές εμφανίζονται ιεραρχικά (ανάλογα με το που ανήκει η κάθε μία), υπάρχουν εικονίδια σε κάθε διεργασία, ενώ και η κατανάλωση CPU απεικονίζεται με ένα μικρό γραφικό. processes
  • Γραφική απεικόνιση της συνολικής απόδοσης (performance) του συστήματος σε πραγματικό χρόνο. Επίσης μοιάζει με την αντίστοιχη επιλογή των Windows, μόνο που και εδώ η παρουσίαση είναι πολύ πιο αναλυτική.

performance

  • Εμφάνιση των προγραμμάτων και υπηρεσιών που έχουν δηλωθεί να ξεκινούν αυτόματα κατά την εκκίνηση των Windows (Startups). Δεν είναι τόσο πλούσιο σε δυνατότητες όσο άλλα προγράμματα που κάνουν αποκλειστικά αυτή τη δουλειά (όπως π.χ. το startup delayer), αφού από ότι είδα εμφανίζει μόνο τα προγράμματα εκείνα τα οποία τρέχουν αυτή τη στιγμή (αν έχετε κλείσει κάποιο από αυτά, δεν θα εμφανιστεί, παρόλο που ξεκινάει κι αυτό κατά την εκκίνηση. Πάντως, δίνει την βασική δυνατότητα να απενεργοποιήσετε ή και να διαγράψετε μια καταχώρηση. startups
  • Εμφάνιση όλων των εγκατεστημένων προγραμμάτων και δυνατότητα απευθείας απεγκατάστασής τους, χωρίς να χρειαστεί να πάτε στο add/remove programs των Windows. Σημείωση: στην portable έκδοση η συγκεκριμένη περιοχή δεν λειτουργεί σωστά, αλλά στην εγκατεστημένη τρέχει χωρίς πρόβλημα. uninstallers
  • Όπου γίνεται παρουσίαση διεργασιών, εφαρμογών ή αρχείων, υπάρχει η επιλογή ελέγχου της καταχώρησης για ιούς, με αναζήτηση στις online βάσεις του VirusTotal.com και του VirusScan.jotti.org.
  • Ομοίως, σε κάθε καταχώρηση υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης επιπλέον πληροφοριών, πέρα από τις βασικές που έτσι κι αλλιώς εμφανίζει η εφαρμογή. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει στην ίδια την online βάση του System Explorer, στο ProcessLibrary.com ή στο Google.
  • Δημιουργία αναλυτικότατων αναφορών (System Reports), που μπορείτε να αποθηκεύσετε, να τυπώσετε ή να συγκρίνετε με παλιότερες.
  • Δυνατότητα πλήρους αντικατάστασης του Task Manager των Windows. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το System Explorer θα ανοίγει ακόμα και όταν πατάτε ctrl+alt+delete και από εκεί επιλέγετε “Start Task Manager”.
  • Portable έκδοση, που σας επιτρέπει να τρέχετε το πρόγραμμα απευθείας από usb stick, χωρίς εγκατάσταση. Όπως αναφέρεται στο FAQ του προγράμματος, κάποια antivirus ενδέχεται να θεωρήσουν την portable έκδοση ως ιό, εξηγείται όμως πως πρόκειται για false positive και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Με λίγα λόγια, το System Explorer είναι ένα πλούσιο σε δυνατότητες και απολύτως ενδιαφέρον πρόγραμμα, που αξίζει την προσοχή σας, ειδικά στην περίπτωση που δεν είσαστε ικανοποιημένοι από τον Task Manager των Windows.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://systemexplorer.mistergroup.org/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ