Τα αγαπημένα (bookmarks) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των browser από την πολύ πρώιμη μορφή τους, αφού υπήρχαν ήδη από το 1993 στον Mosaic και ονομαζόταν hotlists. Σχεδόν δυο δεκαετίες μετά, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο έχει αλλάξει δραματικά, αλλά ο μηχανισμός διαχείρισης των αγαπημένων εξακολουθεί να μοιάζει περίπου ο ίδιος. Φυσικά, μπορεί να έχουμε πλέον τη δυνατότητα συγχρονισμού μεταξύ διαφορετικών συσκευών ή αναζήτησης σε αυτά, αλλά παρόλα αυτά παραμένουν απλές ιεραρχικές λίστες από συνδέσμους.

firefox-bookmarks

Στην προσπάθειά της να κάνει, όπως η ίδια λέει, τον παγκόσμιο ιστό «ένα καλύτερο μέρος», η Mozilla έχει αφιερώσει πολλές ώρες για την έρευνα, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας νέας φιλοσοφίας στην διαχείριση των αγαπημένων που φιλοδοξεί να εκμοντερνίσει τον μηχανισμό και να τον πάει στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής του.

Η βασική ιδέα στην οποία εστιάζει αφορά την λειτουργία της αποθήκευσης ιστοσελίδων για μετέπειτα ανάγνωση και από αυτή την άποψη, θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό που θέλει να κάνει θυμίζει ένα είδος προσωπικού Pinterest ενσωματωμένο στον browser μας, με στοιχεία από το Pocket.

Μία από τις προσεγγίσεις που δοκιμάζει αυτό τον καιρό o Brian Groudan της Mozilla θυμίζει αρκετά τη λειτουργία του tab groups, των ομαδοποιημένων καρτελών που έκαναν την εμφάνισή τους στον Firefox 4. Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του περιγράφει την μελέτη που πραγματοποίησε για να καταλάβει την συμπεριφορά των χρηστών. Προχωράει, μάλιστα, τόσο ώστε να προτείνει έναν μηχανισμό, που σε αυτή τη φάση ονομάζει Dropzilla, ο οποίος οργανώνει τα αγαπημένα δίνοντας μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της οπτικοποίησης των δεδομένων.

firefox-dropzilla-mockup

Η ιδέα πίσω από το Dropzilla είναι ότι ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει ένα εικονίδιο μέσα σε «στοίβες» αγαπημένων, ομαδοποιημένες και κατηγοριοποιημένες θεματικά από τον ίδιο. Το ενδιαφέρον της προσέγγισης αυτής είναι ότι προβλέπει την υποστήριξη τρίτων εφαρμογών όπως το Pocket και το Evernote, ενώ διαθέτει βελτιωμένες λειτουργίες αναζήτησης και φιλτραρίσματος των αποτελεσμάτων.

Φυσικά, το Dropzilla βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο αφού ακόμη βρίσκεται στην φάση της ιδέας και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί τελικά – τουλάχιστον με τον τρόπο ακριβώς που το παρουσιάζουμε. Αποτελεί, παρόλα αυτά, μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση και έχει σίγουρα ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του, αφού είναι αλήθεια πως ο μηχανισμός διαχείρισης των αγαπημένων χρειάζεται ένα καλό φρεσκάρισμα.

via geek.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ