Ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα της Google το 2012 δεν είναι άλλο από το Knowledge Graph, ένα ευφυές μοντέλο που θέλει να πάει την έννοια της αναζήτησης στο επόμενο επίπεδο, αναγνωρίζοντας με έξυπνο τρόπο τις αναζητήσεις των χρηστών και αντιστοιχώντας τες με το κατάλληλο περιεχόμενο. Επειδή, όμως, οι αυτοματοποιημένοι αλγόριθμοι της εταιρείας έχουν και κάποια όρια, ένα μέρος της δουλειάς πρέπει να γίνει από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των ιστοχώρων.
Για τον λόγο αυτό η Google έχει εδώ και καιρό κυκλοφορήσει τη λειτουργία των rich snippets, που σας επιτρέπουν να δομήσετε το περιεχόμενό σας με τρόπο που να βγάζει περισσότερο νόημα στις μηχανές αναζήτησης και να επιτρέπει την αξιοποίηση των δεδομένων με νέους τρόπους.
Για παράδειγμα, εάν το περιεχόμενό σας αφορά την κριτική ενός εστιατορίου, θα μπορούσατε να δομήσετε την πληροφορία ώστε να είναι διακριτή, από σημασιολογικής άποψης, η βαθμολογία που του δίνετε αλλά και το εύρος των τιμών του. Αντίστοιχα, εάν αφορά μια μουσική συλλογή θα μπορούσε να δομηθεί έτσι ώστε να κατηγοριοποιούνται σωστά οι καλλιτέχνες, τα κομμάτια και η διάρκειά τους. Η σημασιολογική αυτή δόμηση της πληροφορίας θα μπορούσε, στη συνέχεια, να αξιοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από την Google για την βέλτιστη δυνατή παρουσίαση των αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Το πρόβλημα με τα rich snippets, όμως, είναι ότι η υλοποίησή τους απαιτεί κάποιες ελάχιστες τεχνικές γνώσεις τις οποίες δεν διαθέτουν όλοι. Για το λόγο αυτό η Google ανακοίνωσε ότι επιτρέπει, πλέον, στους ιδιοκτήτες ιστοχώρων να προσθέσουν αυτή την πληροφορία με μερικά απλά κλικ μέσα από το περιβάλλον του Webmaster Tools, χωρίς να χρειαστεί να γράψουν ούτε μια γραμμή κώδικα. Η διαδικασία είναι, πράγματι, πολύ απλή και για να καταλάβετε τη λογική της αρκεί να παρακολουθήσετε το παρακάτω σύντομο βίντεο.
Για την ώρα, το Data Highlighter, όπως ονομάζεται η λειτουργία, είναι διαθέσιμο μόνο στα Αγγλικά και μόνο για περιεχόμενο που αφορά εκδηλώσεις όπως συναυλίες, αθλητικές συναντήσεις και εκθέσεις. Μέσα στους επόμενους μήνες, όμως, η Google υπόσχεται να το επεκτείνει και σε άλλους τύπους δεδομένων.
Το ενδιαφέρον με το Data Highlighter είναι ότι, εάν ο ιστοχώρος σας παρουσιάζει πολλές εκδηλώσεις με μια συνεπή δομή, μετά τα πρώτα «μαθήματα» θα αναγνωρίσει αυτόματα τις υπόλοιπες καταχωρήσεις. Σύμφωνα με την Google, 5 με 10 χειροκίνητες εισαγωγές είναι αρκετές ώστε οι αλγόριθμοί της να καταλάβουν και τις υπόλοιπες σελίδες του ιστοχώρου.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι προσθέτετε τα δεδομένα δεν εγγυάται ότι αυτά θα εμφανίζονται πάντοτε στα αποτελέσματα αναζήτησης, αφού τα κριτήρια για κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Επίσης, η εταιρεία προειδοποιεί τους διαχειριστές ιστοχώρων να μην προσπαθήσουν να ξεγελάσουν το Data Highlighter προβάλλοντας προϊόντα και υπηρεσίες που δεν αποτελούν εκδηλώσεις.
via TechCrunch
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ FREEWEIRD