Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες η αναζήτηση είχε να κάνει κυρίως με την αντιστοίχιση των λέξεων-κλειδιών με ερωτήματα. Για μια μηχανή αναζήτησης, οι λέξεις δεν ήταν τίποτα παραπάνω από αυτό ακριβώς: λέξεις. Κάθε λέξη ή φράση, όμως, μπορεί να έχει πολλαπλά  νοήματα και να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο τοποθετείται. Για το λόγο αυτό, εξηγεί η Google, αναπτύχθηκε το Knowledge Graph, ένα ευφυές μοντέλο που έχει ξεκινήσει να ενσωματώνεται σταδιακά στην μηχανή αναζήτησής της, και της επιτρέπει να καταλαβαίνει τις έννοιες του πραγματικού κόσμου και τις μεταξύ τους σχέσεις, αντιμετωπίζοντας τες ως αντικείμενα και όχι ως απλές τιμές (“things, not strings”, όπως χαρακτηριστικά γράφει).

Εάν, για παράδειγμα, πληκτρολογήσετε τη λέξη “Apple”, θα μπορούσατε να ψάχνετε πληροφορίες για την εταιρεία ή για το φρούτο. Το Knowledge Graph επιτρέπει στην Google να καταλάβει, σε κάποιες περιπτώσεις, τί ακριβώς είναι αυτό που ψάχνετε και να σας φέρει στην δεξιά στήλη των αποτελεσμάτων τις πιο σχετικές πληροφορίες.

Google Knowledge Graph

Το Knowledge Graph περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή πάνω από 500 εκατομμύρια αντικείμενα και περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια κομμάτια πληροφορίας που αφορούν τα αντικείμενα αυτά και τις μεταξύ τους σχέσεις. Αξιοποιεί πληροφορίες από πηγές όπως η Wikipedia, η βάση του Freebase ή ακόμα και η CIA, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται σε αυτές, αφού βελτιώνεται από τις αναζητήσεις που κάνουν καθημερινά οι χρήστες.

Οι τρόποι με τους οποίους βελτιώνει την αναζήτηση της Google είναι, κατά βάση, τρεις:

  • Επιτρέπει την χρήση πιο ασαφούς γλώσσας. Είτε ψάχνετε για το μνημείο του Taj Mahal είτε για τον μουσικό, η Google ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να καταλάβει τη διαφορά και να σας φέρει μόνο τα αποτελέσματα που πραγματικά σας ενδιαφέρουν.
  • Συνθέτει τις καλύτερες δυνατές περιλήψεις, εμφανίζοντας όλες τις βασικές πληροφορίες που θα θέλατε να δείτε με την πρώτη ματιά. Για να το πετύχει αυτό, αξιοποιεί τις πληροφορίες που έχει συλλέξει από τις προηγούμενες αναζητήσεις που έχουν κάνει οι χρήστες για το ίδιο θέμα (για παράδειγμα, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο να μάθουν ποια είναι τα βιβλία που έγραψε ο Ντίκενς, σε σχέση με αυτά του Φρανκ Λόυντ Ράιτ).
  • Δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης εμβάθυνσης αλλά και ευρύτερης πληροφόρησης πάνω σε ένα θέμα, συνδέοντας, συχνά, αποτελέσματα που ο χρήστης ενδεχομένως δεν θα σκεφτόταν να αναζητήσει μόνος του. Η Google, μάλιστα, αναφέρει πως θα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να απαντά στα ερωτήματα των χρηστών πριν οι ίδιοι τα κάνουν (για παράδειγμα, οι πληροφορίες που εμφανίζει στα αποτελέσματα αναζήτησης για τον Τομ Κρουζ απαντούν στο 37% του συνόλου των ερωτημάτων που γίνονται για αυτόν).

Google Knowledge Graph

Σύμφωνα με τη Google, το Knowledge Graph είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την δημιουργία της επόμενης γενιάς των μηχανών αναζήτησης, που αξιοποιεί την συλλογική νοημοσύνη του παγκόσμιου ιστού για να αντιληφθεί τον κόσμο με τρόπο παραπλήσιο με αυτόν που τον βλέπουν κι οι άνθρωποι. Η νέα λειτουργία έχει ξεκινήσει να ενεργοποιείται για χρήστες της αγγλόφωνης έκδοσης της Google και θα είναι επίσης διαθέσιμη σε smartphones και tablets.

Πηγή: Google Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Η νέα αναβάθμιση της Google θέλει να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στις λέξεις και τα πράγματα

  1. Pingback: Νέες αλλαγές της Google στα αποτελέσματα αναζήτησης

Comments are closed.