Βρετανικό Μουσείο

Στη δημοσίευση έκδοσης της οnline βάσης του σύμφωνα με τα πρότυπα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web) προχώρησε το Βρετανικό Μουσείο, αποτελώντας τον πρώτο οργανισμό της Βρετανίας που πραγματοποιεί μια τέτοια κίνηση. Τα οφέλη από αυτό είναι πολλαπλά, αφού οι τρίτοι προγραμματιστές θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν δικές τους εφαρμογές που θα αξιοποιούν τα δεδομένα της βάσης, ενώ σπουδαστές και ερευνητές θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αναζητήσεις τους ευκολότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Για την ανάπτυξη της σημασιολογικής αυτής έκδοσης έχει χρησιμοποιηθεί το οντολογικό μοντέλου του CIDOC-CRM (Conceptual Reference Model), που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργία σχέσεων μεταξύ των δεδομένων της βάσης και τρίτων οργανισμών. Επιπλέον, η υπηρεσία έρχεται με μια πιο ανοιχτή άδεια χρήσης που επιτρέπει την πιο ελεύθερη χρήση των δεδομένων.

Όπως εξηγεί υπάλληλος του Μουσείου, η δημοσίευση της online συλλογής που πραγματοποιήθηκε το 2007 αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του Μουσείου και βελτίωσε δραματικά την προσβασιμότητα της συλλογής στο διαδίκτυο. Μάλιστα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008 είχε παρατηρηθεί αύξηση της κίνησης κατά 82%, ενώ τον Νοέμβριο του 2010 είχε φτάσει τις 17,8 εκατομμύρια εμφανίσεις σελίδων.

Η υπηρεσία, που βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, έχει αρχικά κυκλοφορήσει σε μορφή beta και είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση collection.britishmuseum.org.

Πηγή: ArtDaily.org

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Το Βρετανικό Μουσείο δημοσιεύει σημασιολογική έκδοση της βάσης του

Comments are closed.