Στη δημοσίευση έκδοσης της οnline βάσης του σύμφωνα με τα πρότυπα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web) προχώρησε το Βρετανικό Μουσείο, αποτελώντας τον πρώτο οργανισμό της Βρετανίας που πραγματοποιεί μια τέτοια κίνηση. Τα οφέλη από αυτό είναι πολλαπλά, αφού οι τρίτοι προγραμματιστές θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν δικές τους εφαρμογές που θα αξιοποιούν τα δεδομένα της βάσης, ενώ σπουδαστές και ερευνητές θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αναζητήσεις τους ευκολότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Για την ανάπτυξη της σημασιολογικής αυτής έκδοσης έχει χρησιμοποιηθεί το οντολογικό μοντέλου του CIDOC-CRM (Conceptual Reference Model), που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργία σχέσεων μεταξύ των δεδομένων της βάσης και τρίτων οργανισμών. Επιπλέον, η υπηρεσία έρχεται με μια πιο ανοιχτή άδεια χρήσης που επιτρέπει την πιο ελεύθερη χρήση των δεδομένων.
Όπως εξηγεί υπάλληλος του Μουσείου, η δημοσίευση της online συλλογής που πραγματοποιήθηκε το 2007 αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του Μουσείου και βελτίωσε δραματικά την προσβασιμότητα της συλλογής στο διαδίκτυο. Μάλιστα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008 είχε παρατηρηθεί αύξηση της κίνησης κατά 82%, ενώ τον Νοέμβριο του 2010 είχε φτάσει τις 17,8 εκατομμύρια εμφανίσεις σελίδων.
Η υπηρεσία, που βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, έχει αρχικά κυκλοφορήσει σε μορφή beta και είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση collection.britishmuseum.org.
Πηγή: ArtDaily.org
RT @Freeweird: Το Βρετανικό Μουσείο δημοσιεύει σημασιολογική έκδοση της βάσης του (semantic web database) http://t.co/ocj788F4 #tech
Το Βρετανικό Μουσείο δημοσιεύει σημασιολογική έκδοση της βάσης του http://t.co/5CrpAOzY
Το Βρετανικό Μουσείο δημοσιεύει σημασιολογική έκδοση της βάσης του http://t.co/RjMDvtbr #in