Google

Με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 5 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η Google και τα τρία συνεργαζόμενα μουσεία (Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης) παρουσίασαν και επίσημα το Google Art Project. Πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρσι από τη Google, το Art Project δίνει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να δουν μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα των μουσείων σε ιδιαίτερα υψηλή ανάλυση, ενώ ειδικά στην περίπτωση του Μουσείου Ακρόπολης έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε μερικούς χώρους του, μέσω του Street View.

Για τους τελευταίους επτά μήνες, η Google και τα τρία ελληνικά μουσεία συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του προγράμματος, και σήμερα μπορεί κανείς να θαυμάσει διαδικτυακά το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, τη βυζαντινή συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και τα ειδώλια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου η Google διοργάνωσε ξεχωριστή εκδήλωση για την προβολή του προγράμματος, ενώ το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα 46 πολιτιστικά ιδρύματα στα οποία δίνεται η δυνατότητα περιήγησης μέσω του Street View. Βέβαια, πρέπει να διευκρινιστεί πως η πρόσβαση στο Street View επιτράπηκε μόνο για τον 1ο και τον 3ο όροφο, αφού ο 2ος και ο 4ος δεν είναι διαθέσιμοι.

To Street View στο Μουσείο Ακρόπολης

Ενδιαφέρον είχε επίσης πως τόσο ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, όσο και ο προέδρος του Μουσείου Ακρόπολης Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, έκαναν λόγο για δισταγμό απέναντι στις νέες τεχνολογίες, που μπορεί να ενέχουν και κινδύνους. Και οι δύο, ωστόσο, κατέληξαν πως η είσοδος της τεχνολογίας στα Μουσεία είναι όχι μόνο αναγκαία για την παγκόσμια προβολή των εκθεμάτων, αλλά και, μάλλον, αναπόφευκτη.

Έτσι, σήμερα το Google Art Project διαθέτει 24 έργα τέχνης από το Μουσείο Ακρόπολης, 510 έργα 95 καλλιτεχνών από το Μουσείο Μπενάκη και 159 έργα 19 καλλιτεχνών από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Κι ενώ τον Φεβρουάριο του 2011, οπότε και ξεκίνησε, είχε 17 μουσεία σε 9 χώρες, πλέον μετρά 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρες και πάνω από 30.000 εκθέματα σε υψηλή ανάλυση.

Βασικά χαρακτηριστικά

Οι χρήστες του Google Art Project μπορούν να περιηγηθούν χρησιμοποιώντας το όνομα του καλλιτέχνη, το έργο, το είδος της τέχνης, το μουσείο, τις συλλογές και τη χρονική περίοδο. Επίσης, ενσωματωμένα στην ιστοσελίδα βρίσκονται το Google+ καθώς και βίντεο hangouts, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον επισκέπτη να μοιραστεί την εμπειρία του με άλλους.

Παράλληλα, η λειτουργία «My Gallery» επιτρέπει στον χρήστη να «σώσει» τα έργα τέχνης που επιθυμεί, δημιουργώντας τη δική του προσωπική συλλογή, αλλά και να προσθέσει σχόλια σε κάθε έργο ή να μοιραστεί τη συλλογή που έχει δημιουργήσει με άλλους.

Όσο για την τεχνολογία του Street View, εκεί ένα ειδικά διαμορφωμένο Street View “trolley” τράβηξε πλάνα 360º με εικόνες από τον εσωτερικό χώρο επιλεγμένων γκαλερί, επιτρέποντας έτσι στο χρήστη να περιηγηθεί σε περισσότερες από 385 αίθουσες μουσείων. Περιήγηση στους εσωτερικούς χώρους των μουσείων μπορεί επίσης να γίνει απευθείας μέσω του Street View στο Google Maps.

Η τεχνολογία “Gigapixel”

46 μουσεία επέλεξαν από ένα έργο το καθένα, για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση, με την τεχνολογία “gigapixel”. Κάθε μια από αυτές τις εικόνες αποτελείται από 7 δισεκατομμύρια pixels, επιτρέποντας έτσι στο θεατή να μελετήσει λεπτομερώς το έργο και τις λεπτομέρειές του, τις πινελιές ή την πατίνα, κάτι που θα ήταν αδύνατον να συμβεί με γυμνό μάτι. Λεπτομέρειες που παρατηρούνται με δυσκολία, τώρα φαίνονται ξεκάθαρα, όπως για παράδειγμα οι μικροσκοπικές φιγούρες στο έργο του Bruegel, Tower of Babel, τα σύμβολα στη Piedra del Sol του Μεξικό ή οι λεπτομέρειες στο έργο του Seurat, A Sunday on La Grande Jatte.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη δυνατότητα του θεατή να κάνει zoom, οι λάτρεις της τέχνης μπορούν να ανακαλύψουν πτυχές των έργων που μπορεί να μην είχαν δει ξανά από τόσο κοντά, όπως για παράδειγμα οι μικρογραφίες ανθρώπων μέσα στο ποτάμι στο έργο του El GrecoView of Toledo”.

El Greco - View of Toledo

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

8 thoughts on “Η Google και τα μουσεία Ακρόπολης, Κυκλαδικής Τέχνης και Μπενάκη παρουσίασαν επίσημα το Art Project

  1. Iannis Demicolas (@demicolas) commented on Freeweird:

    Ωραία Νέα, Ελληνική τέχνη και Google!!! Η Google και 3 ελληνικά μουσεία παρουσίασαν επίσημα το Art Project http://t.co/TWLfhcbH

  2. K. Papamichalopoulos (@MilitaryRaiden) commented on Freeweird:

    Δειλά βήματα τεχνοφοβικής χώρας :Ρ “@elenired: Η Google και 3 ελληνικά μουσεία παρουσίασαν επίσημα το Art Project http://t.co/4lfSBvr0”

  3. (@kostast) (@kostast) commented on Freeweird:

    Η Google και τα μουσεία Ακρόπολης, Κυκλαδικής Τέχνης και Μπενάκη παρουσίασαν επίσημα το Art Project, http://t.co/m2DlXrh4

Comments are closed.