Συνεργαζόμενη με 17 από τα πιο φημισμένα μουσεία του κόσμου, η Google δημιούργησε το Google Art Project, μια online εφαρμογή που επιτρέπει στο χρήστη να περιηγηθεί εικονικά στους διαδρόμους των μουσείων και να δει τα έργα τέχνης (σχεδόν) σαν να ήταν εκεί. Πάνω από 1000 έργα από την Πινακοθήκη Τέιτ, το Ερμιτάζ, το MoMΑ, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, το μουσείο Βαν Γκογκ κ.α., συγκεντρώθηκαν για να παρουσιαστούν σε αρκετά υψηλή ευκρίνεια και να κάνουν τον χρήστη να νιώσει σαν να πρωταγωνιστούσε στη Ρωσική Κιβωτό.

image

Για τη δημιουργία του Google Art Project χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικά σχεδιασμένο όχημα του Street View που τράβηξε φωτογραφίες 360 μοιρών από το εσωτερικό των επιλεγμένων μουσείων.

Μάλιστα, κάθε ένα από τα 17 μουσεία επέλεξε ένα έργο για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση που φτάνει σε βάθος τα 7-14 gigapixels (δείτε για παράδειγμα τη «Γέννηση της Αφροδίτης», του Μποτιτσέλι). Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να διακρίνετε λεπτομέρειες που ενδεχομένως δεν θα προσέχατε με γυμνό μάτι.

image

Επιπλέον, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους, προσωπικές συλλογές, αποθηκεύοντας συγκεκριμένες οπτικές γωνίες των έργων τέχνης, προσθέτοντας τα σχόλιά τους και μοιράζοντάς τες με άλλους.

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας να προσομοιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εμπειρία της επίσκεψης στον χώρο είναι και το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να βγει έξω από το μουσείο και να περιηγηθεί στην εκάστοτε πόλη.

image

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Art Project έχει πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της πολιτικής της Google να δίνει στους υπαλλήλους της το δικαίωμα να διαθέτουν το 20% του χρόνου τους για την ενασχόληση με έργα που δεν περιλαμβάνονται απαραίτητα στις τυπικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με το techradar.com, τα 17 αυτά μουσεία ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή, αφού η Google φιλοδοξεί να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το Art Project στο μέλλον.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Art Project στη διεύθυνση www.googleartproject.com, ενώ αν θέλετε να δείτε μερικά ακόμη έργα τέχνης σε (πολύ) υψηλή ανάλυση, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στην παλιότερη προσπάθεια της ιταλικής εταιρείας Haltadefinizione.

Πηγή: Google Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Περιηγηθείτε σε μερικά από τα διασημότερα μουσεία του κόσμου, με το Google Art Project

  1. Pingback: 3 ελληνικά μουσεία στο Google Art Project

Comments are closed.