Μη σας ξεγελά το όνομα του – δεν αποτελεί δημιουργία της Google. Από την άλλη, όταν το επισκεφθείτε μην αφήσετε να σας αποθαρρύνει το ξεπερασμένο design που θυμίζει αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Το Google Lit Trips αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια που πιάνει κλασικά και σύγχρονα λογοτεχνικά έργα και χαρτογραφεί τις διαδρομές των ηρώων τους. Μπορείτε, δηλαδή, να πλοηγηθείτε μέσω του Google Earth στα μέρη όπου βρέθηκε ο Οδυσσέας στη 10ετή περιπλάνησή του ή να ακολουθήσετε τη διαδρομή της οικογένειας Τζόουντ στα Σταφύλια της Οργής.

image

Το website αυτό καθαυτό δεν έχει και πολλά πράγματα που θα σας ενδιαφέρουν κι επειδή δεν είναι και το πιο εύχρηστο του κόσμου, καλό είναι να πάτε από την αρχή στο Site Map ή στην ενότητα Downloads ώστε να δείτε όλα τα διαθέσιμα έργα. Η ποσότητα δεν είναι μεγάλη, καθώς δεν ξεπερνά τις μερικές δεκάδες. Θα βρείτε όμως εκεί από Όμηρο και Βιργίλιο έως Βολτέρο και Σαίξπηρ, και από Χέμινγουεϊ και Στάινμπεκ έως Τζέιμς Τζόυς (μην τρομάζετε πάντως, δεν έχει τον Οδυσσέα).

Τα αρχεία που θα κατεβάσετε έχουν τη μορφή kmz και ανοίγουν στο Google Earth, οπότε αν δεν το έχετε θα πρέπει προηγουμένως να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε. Από εκεί και πέρα το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ανοίξετε για να δείτε μπροστά σας χαραγμένες τις διαδρομές, με ειδικές σημάνσεις και σημειώσεις στα σημεία όπου συνέβη κάποιο σημαντικό επεισόδιο.

image

Όπως εξηγεί ο δημιουργός του εγχειρήματος, καθηγητής Jerome Burg, το Google Lit Trips δεν πρόκειται φυσικά να υποκαταστήσει με κανέναν τρόπο την ανάγνωση των βιβλίων, αλλά λειτουργεί ως συμπλήρωμα για όσους θα ήθελαν να εντρυφήσουν περισσότερο σε αυτά.

Δημιουργημένο στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος της Google με τίτλο Google Certified Teachers, το Google Lit Trips είναι μια προσπάθεια κάτι παραπάνω από αξιόλογη – τόσο που στην πρόσφατη ανακοίνωση της Google για τον εορτασμό του 1 δισεκατομμυρίου λήψεων του Google Earth είχε αναφερθεί ως ένα από τα παραδείγματα υποδειγματικής χρήσης της υπηρεσίας.

Αν λοιπόν έχετε διαβάσει κάποιο από τα βιβλία που χαρτογραφεί, σίγουρα θα εκτιμήσετε τη νέα οπτική που σας δίνει η δυνατότητα να τοποθετήσετε και γεωγραφικά τα μέρη για τα οποία μπορεί μέχρι τώρα να μην είχατε ιδέα πού πέφτουν.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Βαδίστε στους δρόμους λογοτεχνικών ηρώων, με το Google Lit Trips

Comments are closed.