Facebook

Φαίνεται πως στο Facebook ζήλεψαν από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις του Google Analytics και αποφάσισαν να δώσουν στη διάθεση των χρηστών τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την επόμενη έκδοση του Insights, της υπηρεσίας που εμφανίζει στατιστικά χρήσης για τις Σελίδες (Fanpages). Οι βελτιώσεις και οι αλλαγές στο νέο Insights είναι πολλές και τα στοιχεία του πληρέστερα και πιο ενδιαφέροντα από ποτέ.

image

imageΗ πρώτη αλλαγή που θα παρατηρήσετε είναι ότι το link που οδηγεί στο Insights έχει μεταφερθεί από τα δεξιά που βρισκόταν μέχρι τώρα, στην αριστερή στήλη, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία που αποτελούν τη σελίδα (Τοίχος, πληροφορίες, φωτογραφίες κ.λ.π.). Επιλέγοντάς το θα δείτε ότι χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες, το Fans, το Reach και το Talking About This, κάθε μία από τις οποίες εμφανίζει και μια διαφορετική πτυχή του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούν τα μέλη του Facebook με τη σελίδα σας. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορείτε να βρείτε εκεί και αξίζει να έχετε υπόψη σας, περιλαμβάνουν τα εξής:

Friends of Fans

image 

Πρόκειται για τον συνολικό αριθμό των χρηστών που είναι φίλοι με τα άτομα που έχουν κάνει Like στη σελίδα σας. Ο λόγος για τον οποίο σας ενδιαφέρει αυτή η πληροφορία είναι γιατί σας επιτρέπει να πάρετε μια εικόνα για το «δυνητικό» κοινό σας – αυτό, δηλαδή, που μπορεί να δει κάποια στιγμή το περιεχόμενό σας επειδή κάποιος από τους fans σας το αναδημοσίευσε.

People talking about this

image

Περιλαμβάνει τον αριθμό των ατόμων που μοιράστηκαν με κάποιον τρόπο πληροφορίες για τη σελίδα σας κατά το χρονικό διάστημα που έχετε επιλέξει. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές περιλαμβάνουν τα Likes που μπορεί να έκαναν, δημοσιεύσεις στον τοίχο σας, αλληλεπίδραση με τις δικές σας δημοσιεύσεις (like, σχολιασμός ή διαμοιρασμός κ.α.).

Συμμετοχή χρηστών

image

Εδώ μπορείτε να δείτε τον αντίκτυπο που έχουν οι μεμονωμένες δημοσιεύσεις σας στους χρήστες και τον τρόπο με τον οποίο εκείνοι αλληλεπιδρούν με κάθε μία από αυτές. Περιλαμβάνονται πληροφορίες για τον αριθμό των χρηστών που είδαν τη δημοσίευση, αυτούς που με κάποιον τρόπο αλληλεπίδρασαν μαζί της (π.χ. την επισκέφτηκαν ή άφησαν το σχόλιό τους), αλλά και για όσους την αναδημοσίευσαν.

image

Κάνοντας κλικ σε κάθε ένα από αυτά μπορείτε να δείτε γραφήματα με αναλυτικότερες πληροφορίες. Η τελευταία στήλη “Virality” εμφανίζει το ποσοστό που προκύπτει από τα στοιχεία της τρίτης (Reach) και της πέμπτης (Talking About This) στήλης.

Προέλευση των Likes

image

Ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο που εμφανίζεται στην υποκατηγορία “Fans” αφορά την προέλευση των Likes – το μέσο, δηλαδή το οποίο χρησιμοποίησαν οι χρήστες για να γίνουν fans στη σελίδα σας (π.χ. από τη ροή ειδήσεών τους, από το website σας κ.α.).

Τρόποι προσέγγισης

image

Σε περίπτωση που τρέχετε διαφημιστική καμπάνια, ιδιαίτερα χρήσιμη θα βρείτε την πληροφορία που εμφανίζεται στην καρτέλα “Reach” και σας παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους βρήκαν οι χρήστες τη σελίδα σας. Έτσι μπορείτε για παράδειγμα να δείτε εάν τελικά η διαφήμιση έπιασε τόπο ή μήπως είναι προτιμότερο να εστιάσετε την προσοχή σας σε άλλους τρόπους προσέγγισης του κοινού.

Επισκεψιμότητα των tabs

image

Στην καρτέλα “Reach” υπάρχει επίσης ακόμη ένα ενδιαφέρον γράφημα που εμφανίζει τον συνολικό αριθμό εμφανίσεων (pageviews) της σελίδας σας σε σύγκριση με τους μοναδικούς επισκέπτες (unique visitors) που τις πραγματοποίησαν. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η πληροφορία που εμφανίζεται ακριβώς από κάτω, στο “Total Tab Views”, που παρουσιάζει την επισκεψιμότητα ανά ξεχωριστό tab. Έτσι, μπορείτε για παράδειγμα να εκτιμήσετε καλύτερα το πόσο επιτυχημένες είναι τελικά οι παραμετροποιημένες σελίδες που μπορεί να έχετε δημιουργήσει.

Το νέο Insights είναι ήδη διαθέσιμο για όλες τις σελίδες και οι χρήστες έχουν προς το παρόν την δυνατότητα να το δοκιμάσουν προαιρετικά πριν ενεργοποιηθεί ως προεπιλογή σε όλους.

via: simplyZesty

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Νέα έκδοση για το Facebook Insights, με πληρέστερα στατιστικά από ποτέ

  1. Pingback: Νέα έκδοση για το Facebook Insights, με πληρέστερα στατιστικά από ποτέ | Corner Cafe

Comments are closed.