Στις αρχές της χρονιάς είχαμε περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να φτιάξει νέες καρτέλες σε μια σελίδα του Facebook χρησιμοποιώντας το Static FBML για να τις παραμετροποιήσει σύμφωνα με τα γούστα του. Λίγους μήνες μετά, όμως, το FBML παροπλίστηκε και έπαψε να υποστηρίζεται από το Facebook και πλέον ο νέος – και σωστός – τρόπος για να δημιουργήσετε τα δικά σας tabs είναι μέσω της χρήσης iframes.

Η νέα λογική είναι απλή και έχει ως εξής: αντί το Facebook να είναι αυτό που φιλοξενεί το περιεχόμενο της καρτέλας σας, την φιλοξενία την αναλαμβάνετε πλέον εσείς και το tab τραβάει τα περιεχόμενα σελίδων που έχετε δημιουργήσει στον δικό σας server. Επίσης, αντί να απαιτεί την, απλή μεν αλλά περιοριστική, γλώσσα FBML, πλέον σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τις σελίδες σας χρησιμοποιώντας HTML, CSS, JavaScript και γενικά ο,τιδήποτε χρησιμοποιείτε ήδη και στο website σας.

Τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου είναι προφανή, αφού σας δίνει ασύγκριτα μεγαλύτερη ελευθερία να δημιουργήσετε πρακτικά ό,τι θέλετε, αντλώντας περιεχόμενο από τον ίδιο τον ιστοχώρο σας. Για παράδειγμα, στην σελίδα του Freeweird μπορείτε να δείτε 4 διαφορετικές καρτέλες, η κάθε μια από τις οποίες αντλεί περιεχόμενο από διαφορετικές ενότητες του blog (σημείωση: το tab «Καλοσώρισμα» έχει φτιαχτεί με την παλιά μέθοδο του FBML).

Παράδειγμα iframe tab στο Facebook

Αν θέλουμε να βρούμε μειονεκτήματα, από την άλλη, αυτά εντοπίζονται κυρίως στο ότι πλέον τη φιλοξενία την αναλαμβάνετε εσείς, πράγμα που σημαίνει ότι αφενός θα πρέπει να διαθέτετε χώρο σε κάποιον server και αφετέρου χάνετε την καλύτερη ταχύτητα φόρτωσης που θα εγγυόταν η φιλοξενία της σελίδας σας από το ίδιο το Facebook.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι διαθέτετε ήδη την σελίδα στο Facebook αλλά και τον server στον οποίο θα φιλοξενήσετε το περιεχόμενο της νέας σας καρτέλας και ας δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να τη δημιουργήσετε…

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Πώς θα φτιάξετε νέα tabs για τη Σελίδα σας στο Facebook χρησιμοποιώντας iframes

  1. Pingback: Αλλάξτε την εμφάνιση μιας fan page στο Facebook, με το Static FBML

Comments are closed.