Ένα σχετικά πρωτότυπο και σίγουρα ενδιαφέρον εγχείρημα έθεσε σε λειτουργία η Βρετανική εφημερίδα Guardian, που με το N0tice επιχειρεί να μεταφέρει την ιδέα της τοπικής ενημέρωσης στο επόμενο επίπεδο, αξιοποιώντας χαρακτηριστικά κοινωνικής δικτύωσης. Ουσιαστικά, το N0tice είναι μία οnline κοινότητα στην οποία οι ίδιοι οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύσουν ειδήσεις, πληροφορίες εκδηλώσεων και προσφορές. Αυτό που το διαφοροποιεί από άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες είναι ότι εδώ όλα εξαρτώνται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο επισκέπτης.

N0tice

Έτσι, καθώς ο χρήστης συνδέεται στην εφαρμογή, αναγνωρίζεται η τοποθεσία του και προβάλλονται μόνο οι ειδήσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή. Για παράδειγμα, ο συντάκτης του TheNextWeb αναφέρει πως όταν συνδέθηκε είδε να του εμφανίζονται αναφορές από πρόσφατα εγκλήματα που συνέβησαν τριγύρω, προσφορές για την ενοικίαση διαμερισμάτων και μία καλλιτεχνική εκδήλωση.

N0tice (photo by TheNextWeb)

Το περιεχόμενο μπορεί να προστεθεί από οποιονδήποτε χρήστη της υπηρεσίας και για να ελεγχθεί κάπως το αναπόφευκτο spam, οι χρήστες θα μπορούν να αξιολογούν κάθε είδηση ως προς το ενδιαφέρον αλλά και την ακρίβειά της, αναδεικνύοντας έτσι το ποιοτικότερο περιεχόμενο.

Ασφαλώς, κανένα από τα επιμέρους χαρακτηριστικά του N0tice – τουλάχιστον όσα μπορούμε να διακρίνουμε χωρίς να έχουμε ακόμη πρόσβαση στην υπηρεσία – δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρωτότυπα. Διαβάζοντας μάλιστα την περιγραφή της, δεν μπορεί να μη μας θυμίσει στοιχεία από Twitter, FourSquare και Google Maps. Ως γενική ιδέα, ωστόσο, μοιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ενώ και το μέσο που κρύβεται από πίσω της μόνο τυχαίο δεν είναι.

Μπορεί προς το παρόν να μην περιλαμβάνει ειδήσεις από την εφημερίδα, ωστόσο το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί από την Guardian μας δίνει μια ιδέα για το πώς θα μπορούσαν να φαντάζονται οι άνθρωποί της την τοπική εφημερίδα του – όχι πολύ μακρινού – μέλλοντος.

N0tice (photo by TheNextWeb)

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το N0tice δεν προβάλλεται ως ιδιοκτησία της Guardian αλλά, αντίθετα, έχει τη μορφή μιας μικρής startup και φιλοδοξεί να χρηματοδοτείται από τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να διαφημιστούν σε αυτή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμη σε φάση κλειστής beta και οι νέες εγγραφές γίνονται μόνο κατόπιν προσκλήσεων.

Πηγή: TheNextWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “N0tice: το νέο πείραμα της Guardian, με το βλέμμα στην τοπική εφημερίδα του αύριο

  1. Pingback: Το N0tice της Guardian προσθέτει δυνατότητα χαρτογράφησης συναυλιών

Comments are closed.