Facebook

Ακούγεται σαν εκείνα τα κακόγουστα spam αλλά είναι αλήθεια και δεν είναι καν καινούρια είδηση: το Facebook έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει τους developers εφαρμογών και τους ιδιοκτήτες Σελίδων (Fanpages) ότι από τη 1 Οκτωβρίου θα απαιτεί πιστοποιητικό SSL για όλες τις σελίδες που φιλοξενούνται έξω από τους δικούς του server, δηλαδή, για όλες τις σελίδες καλοσωρίσματος ή τις σελίδες διαγωνισμών που μπορεί να δημιουργήσατε.

Τί σημαίνει όμως αυτό; Όπως αναφέρεται ρητά στο χρονοδιάγραμμα του Facebook, όλες οι καρτέλες που αντλούν το περιεχόμενό τους από εξωτερικές σελίδες θα πρέπει στις ρυθμίσεις των αντίστοιχων εφαρμογών «να παρέχουν πιστοποιητικό SSL για να αποφύγουν την απενεργοποίηση». Ήδη, άλλωστε, οι καρτέλες σελίδων που δεν έχουν SSL δεν εμφανίζονται καθόλου στους χρήστες που έχουν ενεργοποιήσει την ασφαλή πλοήγηση μέσω HTTPS στις προσωπικές τους ρυθμίσεις.

Το κακό για τους ιδιοκτήτες των σελίδων είναι ότι το πιστοποιητικό SSL κοστίζει γύρω στα 50 με 100 ευρώ το χρόνο (ίσως και λίγο παρακάτω ή παραπάνω – οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τον πάροχο) και στην πιο συνηθισμένη έκδοσή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μόνο domain.

Ποια είναι η λύση σε όλα αυτά; Δυστυχώς όχι και τόσο απλή. Το πιο σωστό που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε το πιστοποιητικό. Εάν όμως όλα αυτά σας έπιασαν κάπως απροετοίμαστους, υπάρχει το social-server, που αναλαμβάνει να μετατρέψει την μη-ασφαλή σελίδα σας σε ασφαλή. Η υπηρεσία είναι εντελώς δωρεάν και η εγκατάστασή της είναι πανεύκολη, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δώσετε το URL της σελίδας σας και το Social Server θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα ασφαλές link τύπου https://www.link.com. Εσείς στη συνέχεια θα επικολλήσετε το νέο link στο απαιτούμενο πεδίο που βρίσκεται στις ρυθμίσεις της εφαρμογής σας.

image

Έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει το Social Server σε μία σελίδα καλοσωρίσματος, μπορώ να βεβαιώσω ότι δουλεύει σωστά (μπορείτε να το ελέγξετε και μόνοι σας εάν επισκεφθείτε τη σελίδα και αλλάξετε το πρόθεμα του url της από http σε https). Επειδή όμως η λύση αυτή ακυρώνει την όλη λογική της πιστοποίησης της σελίδας, άγνωστη παραμένει η αντίδραση του Facebook όταν το πάρει χαμπάρι (γι’ αυτό και προτείνω τελικά ως βέλτιστη λύση την αγορά του πιστοποιητικού).

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των χρηστών που έχουν συμμορφωθεί με την οδηγία, ωστόσο είναι βέβαιο πως πολλοί είναι αυτοί που θα βρεθούν προ εκπλήξεως και ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα το χειριστεί το Facebook και κατά πόσο θα δείξει ελαστικότητα, αλλά ενδεχομένως και το κατά πόσο θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους τρίτες υπηρεσίες που θα παρέχουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ακόμη και δωρεάν.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι από την αλλαγή δεν επηρεάζονται οι σελίδες που έχουν δημιουργηθεί με την παλαιότερη (και μη διαθέσιμη, πλέον) μέθοδο του FBML.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Από 1 Οκτωβρίου το Facebook θα ζητά πιστοποιητικό SSL από όλες τις Σελίδες

  1. Pingback: Ξεκίνησαν τα μέτρα του Facebook για την υποχρεωτική χρήση SSL από τις Σελίδες

Comments are closed.