Πριν από μερικούς μήνες αρκετά δημοφιλή – και όχι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο – websites είχαν εντυπωσιαστεί από μια «νέα τεχνολογία» που ονομάστηκε Cinemagraph και έδινε ζωή σε απλές φωτογραφίες προσθέτοντας αέναη κίνηση σε λεπτομέρειές τους, χωρίς παρόλα αυτά να τις μετατρέπει σε βίντεο. Η νέα αυτή τεχνολογία δεν ήταν άλλη από το κινούμενο gif, που ως πρότυπο εμφανίστηκε το 1987 και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές στις πρώτες ιστοσελίδες της δεκαετίας του 90. Τί άλλαξε όμως και μια κατηγορία εικόνων που μέχρι σήμερα ήταν συνυφασμένη με τον χαβαλέ και το κιτς απέκτησε ξαφνικά καλλιτεχνική αξία; Τεχνικά, τίποτα απολύτως. Πρακτικά, προστέθηκε μπόλικο γούστο και φαντασία.

Υπεύθυνη για τη δημιουργία της τεχνικής του Cinemagraph υπήρξε η φωτογράφος μόδας Jamie Beck, έχοντας τη βοήθεια του web designer Kevin Burg. Όπως εξηγεί η ίδια η Beck, στόχος της τεχνικής τους ήταν να «ξεπαγώσουν» μια ακίνητη φωτογραφία και να αποτυπώσουν την προσωρινή κίνηση εκείνης της στιγμής. Να δημιουργήσουν κάτι που δεν είναι ούτε φωτογραφία ούτε βίντεο, μια στιγμή στο χρόνο που μπορεί να υπάρξει έξω από το κλάσμα του δευτερολέπτου που συλλαμβάνει ο φωτογραφικός φακός.

Αν, δηλαδή, η φωτογραφία φυλακίζει μια στιγμή στο χρόνο, τα cinemagraphs καταφέρνουν και φυλακίζουν μερικές ακόμη. Ίσως εκεί να βρίσκεται η βασική αιτία για την οποία ακόμη και τα cinemagrpaphs με τα πλέον σύγχρονα θέματα εξακολουθούν να αποπνέουν μια αίσθηση μελαγχολίας.

Από την περασμένη άνοιξη, οπότε και πρωτοεμφανίστηκαν στο From me to You, το blog των Beck και Burg, μέχρι σήμερα τα cinemagraphs έχουν γίνει δημοφιλέστατα όχι μόνο στον κόσμο των φωτογράφων μόδας αλλά και γενικότερα στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, το If We Don’t, Remember Me. είναι ακόμη ένα blog όπου συγκεντρώνει αντίστοιχες εικόνες, με την ιδιαιτερότητα όμως ότι εδώ τα θέματα προέρχονται αποκλειστικά από κινηματογραφικές σκηνές.

Blade Runner scene - Like tears in rain

Ασφαλώς, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις τα cinemagraphs έχουν αρχίσει και αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, αφού όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αποφασίζουν να δημιουργήσουν τα δικά τους, ακολουθώντας οδηγίες όπως αυτές που παρουσιάζει το Lifehacker. Ίσως μάλιστα να μην αργήσει ο καιρός που θα βαρεθούμε να τα βλέπουμε, αφού όπως μας έχει διδάξει η πρόσφατη ιστορία του internet, όταν κάτι γίνεται μόδα η κατάχρησή του είναι αναπόφευκτη.

Όπως και να έχει πάντως, η τεχνική του cinemagraph έδωσε νέα πνοή σε μια παρωχημένη τεχνολογία και είναι η απόδειξη πως όταν υπάρχει φαντασία, οι περιορισμένες δυνατότητες του μέσου δεν μπορούν να εμποδίσουν το ποιοτικό αποτέλεσμα.

Πηγές: itsasmallweb, mashable, the Atlantic

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

9 thoughts on “Cinemagraphs: όταν το κινούμενο gif ωρίμασε κι απέκτησε καλλιτεχνικές ανησυχίες

  1. Pingback: Δημιουργήστε τα δικά σας Cinemagraphs, με το Cliplets της Microsoft

  2. Pingback: Cliplets…δημιουργήστε τα δικά σας Cinemagraphs « 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού

  3. Pingback: Cliplets…δημιουργήστε τα δικά σας Cinemagraphs « Sofilab

  4. Pingback: 10 websites που άλλαξαν τον κόσμο (και δεν είναι αυτά που νομίζετε)

  5. Pingback: Το παράδοξο του GIF-iti: γκράφιτι που μπορείς να δεις μόνο online

  6. Pingback: Το Vimeo εξαγοράζει εφαρμογή δημιουργίας Cinemagraphs

Comments are closed.