Nielsen

Σε αντίθεση με παλιότερα, οι καταναλωτές σήμερα δεν παρακολουθούν απλά τηλεόραση αλλά χρησιμοποιούν μια ευρεία γκάμα προϊόντων για να παρακολουθήσουν, να αλληλεπιδράσουν και να συμμετάσχουν με τον τρόπο τους στο τηλεοπτικό προϊόν. Καθώς αυτού του είδους η συμπεριφορά διαδίδεται ολοένα και περισσότερο, το να αντιμετωπίζουμε την τηλεόραση και την online δραστηριότητα ως δύο ξεχωριστά πράγματα είναι λάθος. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Nielsen μετά από σχετική έρευνα που διεξήγαγε και της οποίας τα αποτελέσματα δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικά νοικοκυριά, περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς, το διαδίκτυο δεν «σκοτώνει» την τηλεόραση. Αντίθετα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 οι ενήλικες αμερικανοί παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο 40 λεπτά παραπάνω κάθε εβδομάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Επίσης σταθερός παρέμεινε και ο αριθμός των οικογενειών που πληρώνουν συνδρομητική τηλεόραση.
  • Εκεί που έχει αλλάξει αρκετά το τοπίο είναι στον τομέα των συσκευών με τις οποίες αποκτούν πρόσβαση στο περιεχόμενο και οι οποίες έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό πολλές από τις συνήθειές τους.

image

  • Με τις συσκευές video on demand αλλά και το διαδίκτυο οι καταναλωτές δεν χρειάζεται πλέον να διαλέξουν ανάμεσα σε εκπομπές που προβάλλονται την ίδια ώρα. Έτσι, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι παρακολουθούσε 2 προγράμματα που προβάλλονται την ίδια ώρα σε διαφορετικά κανάλια αυξήθηκε από το 2,2% του 2006 στο 7% το 2011.

image

  • Η παρακολούθηση εκπομπών μαζί με φίλους φαίνεται πως έχει αρχίσει να επανακάμπτει, μετά από μια πτώση που είχε σημειώσει τα τελευταία χρόνια.

image

  • Οι τηλεθεατές έχουν πάψει πλέον να αφοσιώνονται στο πρόγραμμα που παρακολουθούν. Την ίδια στιγμή μπορεί να κάνουν μια σειρά από άλλες δραστηριότητες όπως το να χρησιμοποιούν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, να στέλνουν SMS, να μιλούν στο τηλέφωνο, να γράφουν e-mail, να εκτυπώνουν κ.α.

image

Αυτή ακριβώς η ταυτόχρονη χρήση πολλών διαφορετικών μέσων κατά την κατανάλωση του τηλεοπτικού προϊόντος είναι που επιβάλλει, σύμφωνα με τη Nielsen την ανάγκη για διαπεριβαλλοντικές (cross-platform) συσκευές που θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, φέρνοντας συνοχή στην εμπειρία χρήσης των καταναλωτών.

Επίσης, από άλλη πρόσφατη έρευνα της ίδιας εταιρείας προκύπτει το μάλλον αυτονόητο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο συζητείται ένα πρόγραμμα στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες να έχει καλά ποσοστά τηλεθέασης. Συγκεκριμένα, 4 εβδομάδες πριν την έναρξη μιας εκπομπής ένα ποσοστό 9% αύξησης στις συζητήσεις που γίνονται για αυτή στα κοινωνικά δίκτυα θα μεταφραστεί σε 1% αύξηση στα ποσοστά τηλεθέασης. Ομοίως, όταν μιλάμε για τα μέσα ή το τέλος της σαιζόν το 14% αύξησης των συζητήσεων στα κοινωνικά δίκτυα φέρνει 1% αύξηση στην τηλεθέαση.

image

Πηγή: nielsen

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ