Μέρος του Real Time Statistics Project που αποτελεί μια διεθνή προσπάθεια από προγραμματιστές, ερευνητές και εθελοντές, το Worldometers αναλαμβάνει να προβάλλει σε πραγματικό χρόνο στατιστικά που αφορούν ολόκληρη την σύγχρονη ανθρωπότητα για ένα εύρος διαφορετικών πεδίων: από τον παγκόσμιο πληθυσμό και την κατανάλωση ενέργειας έως παγκόσμιους αριθμούς που αφορούν την υγεία και το περιβάλλον.

image

Το Worldometers είναι μεταφρασμένο σε 34 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά. Με μια επίσκεψη σε αυτό θα διαπιστώσετε πως ο τρόπος με τον οποίο εναλλάσσονται μπροστά στα μάτια σας οι αριθμοί είναι ιλιγγιώδης και η επιλογή των μεγεθών που παρουσιάζει είναι τέτοια που κάνει να προβληματιστείς για αρκετά πράγματα. Αυτός όμως είναι και ο σκοπός των δημιουργών του, όπως οι ίδιοι παραδέχονται.

image

Όσο για την αξιοπιστία των στοιχείων, οι πηγές της υπηρεσίας περιλαμβάνουν εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ΟECD κ.α. Τα στοιχεία, φυσικά, δεν αντλούνται από τις πηγές σε πραγματικό χρόνο, αλλά για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ειδικός αλγόριθμος που με βάση τις τελευταίες ενημερώσεις που λαμβάνει υπολογίζει τους ρυθμούς μεταβολής και τους εμφανίζει στην οθόνη του χρήστη σύμφωνα με την τοπική ώρα. Η ακρίβειά του, δηλαδή, δεν μπορεί προφανώς να είναι απόλυτη, φαίνεται πως αποτελεί ωστόσο μια πηγή αρκετά αξιόπιστη ώστε να αξίζει να την λάβει κανείς σοβαρά υπόψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το Worldometers στο Real Time Statistics Project ανήκουν επίσης το Stop The Hunger που εμφανίζει στοιχεία που αποσκοπούν στο να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για το θέμα του υποσιτισμού και το italia ora, με στατιστικά σε πραγματικό χρόνο που αφορούν την Ιταλία.

Το ίδιο το Real Time Statistics στην αρχική του σελίδα εμφανίζει τον αριθμό των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Google μέσα στην τρέχουσα ημέρα.

image

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Δείτε στατιστικά για τον πλανήτη σε πραγματικό χρόνο, με το Worldometers

Comments are closed.