Το CloudFlare, που το όνομά του έχει ακουστεί αρκετά τους τελευταίους μήνες, είναι ένας …κατά λάθος CDN που υπόσχεται να προστατεύσει και να επιταχύνει το website σας. Έχοντας αρχικά δημιουργηθεί αποκλειστικά ως εργαλείο για την προστασία από κακόβουλες επιθέσεις, κατέληξε τελικά να αποτελεί μια πιο ολοκληρωμένη λύση, αφού γρήγορα διαπιστώθηκε πως μια απρόσμενη «παρενέργειά» του προκαλούσε επίσης σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων.

image

Πιο συγκεκριμένα, οι ρίζες του CloudFlare εντοπίζονται σε ένα προϊόν ονόματι Honey Pot και που είχε αρχικά σχεδιαστεί για να προστατεύει τα websites aπό spammers, hackers και άλλου είδους κακόβουλες επιθέσεις. Το πρόβλημα όμως με το Honey Pot ήταν ότι είχε αρνητικές επιπτώσεις στην φόρτωση των ιστοσελίδων.  Καθώς η ομάδα του CloudFlare ανέλαβε να το λύσει το πρόβλημα βελτιώνοντας τον κώδικα του, διαπίστωσε με έκπληξη όταν το προϊόν βγήκε στον αέρα πως οι χρήστες του ανέφεραν βελτιώσεις στις επιδόσεις έως και 30% με 40%.

Αυτό που κάνει σήμερα το CloudFlare είναι να λειτουργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους επισκέπτες και στον server σας, κάνοντας caching στο στατικό περιεχόμενο (εικόνες, αρχεία html) και σερβίροντάς το μέσα από τους δικούς του servers. Με αυτό τον τρόπο μειώνει τον αριθμό των αιτημάτων που γίνονται προς τον server σας και φέρνει μια σειρά από θετικές επιπτώσεις – όλες τους διαθέσιμες στη δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας. Πριν προχωρήσετε όμως παρακάτω, ρίχτε μια ματιά στο παρακάτω βιντεάκι που μέσα σε 90 δευτερόλεπτα παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Κάντε το website σας ταχύτερο και ασφαλέστερο με το CloudFlare

  1. Pingback: Οι 10 καλύτερες εφαρμογές του 2011 από το Freeweird

  2. Pingback: Το CloudFlare προσθέτει διπλή επαλήθευση στοιχείων

Comments are closed.