CloudFlare

Τη δική του λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα στο internet προτείνει το CloudFlare, διευκολύνοντας τη μετάβαση των ιστοχώρων που εξυπηρετεί από το πρότυπο IPv4 στο IPv6. Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται ως νέο και εντελώς δωρεάν χαρακτηριστικό σε όλους τους χρήστες του CloudFlare, για την ενεργοποίησή της χρειάζεται ένα μόνο κλικ και ανακοινώθηκε τη μέρα των γενεθλίων της -δημοφιλούς πλέον- υπηρεσίας που συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο λειτουργίας.

Προς το παρόν το IPv6 Gateway είναι διαθέσιμο με την ένδειξη beta και μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ξεχωριστά σε κάθε έναν από τους ιστοχώρους που δρομολογείτε μέσω του CloudFlare.

image

Οι διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν περιλαμβάνουν την πλήρη (Full) ενεργοποίηση της υπηρεσίας  σε όλα τα sub-domains του ιστοχώρου σας για τα οποία έχει ενεργοποιηθεί το CloudFlare και την ασφαλή λειτουργία (Safe) κατά την οποία θα δημιουργηθούν συγκεκριμένα μόνο sub-domains του τύπου www.ipv6.to-website-sas.gr. Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στις ρυθμίσεις των DNS σας. Οι άνθρωποι του CloudFlare δημιούργησαν επίσης ειδική σελίδα όπου μπορείτε να ελέγξετε το κατά πόσο ο ιστοχώρος σας είναι συμβατός με το IPv6.

image

Για όσους αγνοούν το ζήτημα της μετάβασης από το IPv4 στο IPv6 η ιστορία έχει, συνοπτικά ως εξής: Κάθε συσκευή με πρόσβαση στο internet διαθέτει μία διεύθυνση IP του τύπου 192.0.2.101. Αυτές είναι οι λεγόμενες διευθύνσεις IPv4 και το πλήθος των ψηφίων τους επιτρέπει 4,3 δισεκατομμύρια διαφορετικούς συνδυασμούς και άρα, 4,3 διαφορετικές διευθύνσεις.

Αρχικά, ο αριθμός αυτός φάνταζε τεράστιος στους δημιουργούς του προτύπου και θεωρήθηκε πως δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να εξαντληθεί. Παρόλα αυτά, η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου παγκοσμίως έδειξε ότι οι διευθύνσεις IPv4 σύντομα θα εξαντληθούν. Το πότε θα συμβεί αυτό εξαρτάται από την γεωγραφική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο server: σε κάποιες περιοχές έχουν ήδη εξαντληθεί ενώ άλλες έχουν ακόμη μπροστά τους μερικά χρόνια.

image

Έτσι, δημιουργήθηκε το IPv6 που χρησιμοποιεί διευθύνσεις 128-bit και δίνει 1 εντεκάκις εκατομμύριο (undecillion) πιθανούς συνδυασμούς (δηλαδή: 1,000,000,000,000,000,000, 000,000,000,000,000,000).

Το πρόβλημα όμως με το IPv6 είναι ότι χρειάζεται την εγκατάσταση επιπλέον εξοπλισμού, κοστίζει εξαιρετικά ακριβά και δεν έχει αντίστροφη συμβατότητα με το IPv4. Αυτό το τελευταίο σημαίνει πως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χρήστες που χρησιμοποιούν IPv6 μπορούν να δουν μόνο τους ιστοχώρους που έχουν ενεργοποιημένο το IPv6 και που ο αριθμός τους αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περίπου στους 10.000 όλους κι όλους.

image

Αντίθετα, αυτό που εξασφαλίζει το CloudFlare είναι ότι με την ενεργοποίηση του Αutomatic IPv6 Gateway στον ιστοχώρο σας, αυτός θα είναι προσβάσιμος από όλους τους χρήστες ανεξαρτήτως της έκδοσης IP που χρησιμοποιούν, αφού αναλαμβάνει να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος ανάμεσα στα δύο δίκτυα.

image

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι άνθρωποι του CloudFlare θεωρούν πως εάν όλοι οι χρήστες τους ενεργοποιήσουν το Αutomatic IPv6, o αριθμός των ιστοχώρων που υποστηρίζουν το IPv6 θα αυξηθεί κατά 10 φορές.

Πηγή: CloudFlare Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Το CloudFlare φέρνει δωρεάν υποστήριξη IPv6 για το website σας

  1. Pingback: Κάντε το website σας ταχύτερο και ασφαλέστερο, με το CloudFlare

Comments are closed.