Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 40 μεγάλοι σκηνοθέτες γυρίζουν από ένα φιλμάκι με μια κάμερα 100 ετών

Το 1995, 40 διεθνούς φήμης σκηνοθέτες συμμετείχαν στο Lumiere & Company, ένα συλλογικό έργο για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των πρώτων εκατό χρόνων της τέχνης του κινηματογράφου. Κάθε ένας τους ανέλαβε να γυρίσει ένα σύντομο φιλμάκι χρησιμοποιώντας την αυθεντική Cinématographe, την πρώτη κάμερα, δηλαδή, που δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Λυμιέρ το 1895. Τα φιλμ έπρεπε να γυριστούν με τα δεδομένα της εποχής, κάτι που σήμαινε πως απαγορευόταν η χρήση συγχρονισμένου ήχου, ενώ δεν έπρεπε το τελικό αποτέλεσμα να υπερβαίνει σε διάρκεια τα 52 δευτερόλεπτα.

Από αυτά, ξεχωρίσαμε την ταινία του Ντέιβιντ Λιντς (που συνοδεύει το άρθρο), ο οποίος μέσα σε ένα μόλις λεπτό καταφέρνει να μας δώσει με ατμοσφαιρικό τρόπο τα βασικά στοιχεία ενός φόνου. Σχεδόν όλα (39, για την ακρίβεια) τα βίντεο είναι διαθέσιμα σε κανάλι του YouTube, ενώ αναμένεται να προστεθούν σιγά-σιγά και – πού αλλού – στο Open Culture.Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ