Εάν ψαρώσατε με τις έγχρωμες φωτογραφίες από το 1909, μάλλον θα εντυπωσιαστείτε διαβάζοντας ότι το πρώτο καταγεγραμμένο έγχρωμο φιλμ χρονολογείται από το 1902. Πρόκειται για υλικό που τραβήχτηκε από τον Edward Raymond Turner και περιλαμβάνει αποσπάσματα από παρελάσεις στρατιωτών, εικόνες πουλιών αλλά και τα ίδια τα παιδιά του.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, το φιλμ διατηρούνταν φυλαγμένο σε ένα ένα ειδικό μεταλλικό δοχείο, ώσπου ανακαλύφθηκε από έναν υπάλληλο του Εθνικού Μουσείου Μέσων της Βρετανίας.

Με την υποστήριξη του αμερικανού επιχειρηματία Charles Urban, ο Turner είχε πατεντάρει μια τεχνική επεξεργασίας βίντεο «τριών χρωμάτων» αλλά 4 χρόνια αργότερα πέθανε από καρδιακή προσβολή στην ηλικία των 29 ετών. Ο Urban συνέχισε το έργο του, ώσπου το 1909 λάνσαρε με επιτυχία το σύστημα δύο χρωμάτων Kinemacolor. Πριν την ανακάλυψη του φιλμ του Turner, οι ταινίες του Urban με τη χρήση του Kinemacolor θεωρούνταν το πρώτο καταγεγραμμένο έγχρωμο υλικό.

Η αποκατάσταση της ταινίας του Turner δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού το υλικό είχε τραβηχτεί σε μη προτυποποιημένο τύπο φιλμ, μεγαλύτερο από τα 35mm. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε το ίδιο το φιλμάκι αλλά και την περιγραφή της διαδικασίας αποκατάστασής του.

Πηγή: The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Στο φως το πρώτο έγχρωμο φιλμ, από το 1902

  1. Ε, όσο να ‘ναι, θα τα ‘χει τα χρονάκια του… 😛 (αν σκεφτείς κιόλας ότι σύμφωνα με τη Wikipedia κάποιοι παπαγάλοι μπορεί να φτάσουν έως και τα 80 χρόνια, μπορεί στο βίντεο να είναι ήδη παππούς)

Comments are closed.