Θέλοντας να βελτιώσει την ποιότητα του ήχου στις κλήσεις του, το Skype ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει τον Opus Codec, που υπόσχεται να καταστήσει περιττή την ύπαρξη άλλων codec ήχου. Η ανάπτυξη του Opus έχει ξεκινήσει από το 2009 από προγραμματιστές του ίδιου του Skype, ενώ πρόσφατα η τεχνολογία πήρε την πιστοποίηση για τη χρήση της από τον οργανισμό IETF.

Ας διευκρινίσουμε εδώ ότι με τον όρο “codec” εννοούμε το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι εφαρμογές για την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση μεγάλων αρχείων βίντεο και ήχου, που διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολο, λόγω όγκου, να μεταφερθούν γρήγορα μέσω διαδικτύου.

Ο Opus, συγκεκριμένα, «βελτιώνει την εμπειρία του ήχου σε ένα μεγάλο φάσμα συχνοτήτων από μονοφωνικούς μέχρι και στερεοφωνικές ζώνες, τόσο για ομιλία όσο και για μουσική», αγγίζοντας τα επίπεδα της ποιότητας ήχου ενός CD. Επίσης, προσαρμόζεται αυτόματα στη σύνδεση του εκάστοτε χρήστη ώστε η αναπαραγωγή να είναι ομαλή, ενώ διαθέτει πολλαπλούς μηχανισμούς ανίχνευσης σφαλμάτων για ποιοτικότερη επικοινωνία χωρίς διακοπές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Opus codec δεν προορίζεται για χρήση μόνο από το Skype, αφού διατίθεται δωρεάν και μπορεί γενικά να χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες όπως η αποθήκευση και το streaming ήχου. Ήδη, μάλιστα, υποστηρίζεται εδώ και λίγες εβδομάδες και από τον Firefox.

Προς το παρόν, πάντως, δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα ενσωματωθεί ο Opus σε μελλοντική έκδοση του Skype.

Πηγές: Neowin, Mozilla Hacks, Skype Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ