Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την είσοδο του Facebook στο χρηματιστήριο, ο συνιδρυτής και πρόεδρος του κοινωνικού δικτύου, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, παραδέχτηκε ότι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματά τους, η επιμονή στην HTML5, αποδείχτηκε «μεγάλο λάθος». Το Facebook υπήρξε μία από τις πρώτες εταιρείες που αγκάλιασαν σε τέτοιο βαθμό την HTML5, όχι μόνο ως βάση για την online έκδοση, αλλά και για τις ίδιες τις εφαρμογές για iOS και Android.

Το σκεπτικό ήταν ότι η HTML5 θα πρόσφερε έναν πιο εύκολο τρόπο ανάπτυξης της εφαρμογής σε πολλαπλές πλατφόρμες, παρέχοντας εμπειρία χρήσης αντίστοιχη με αυτή μιας εγγενούς εφαρμογής. Αυτό που τελικά αποδείχτηκε, όμως, τουλάχιστον στην περίπτωση του Facebook, ήταν ότι συνεπαγόταν επίσης παραχωρήσεις στην σταθερότητα και την ταχύτητα, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ζούκερμπεργκ, η HTML5 «απλά δεν ήταν ακόμη έτοιμη».

«Αποδεικνύεται ότι το “αρκετά καλά” δεν ήταν αρκετά καλό», αναφέρει για τις επιδόσεις της HTML5, εξηγώντας ότι πλέον το Facebook εστιάζει στην βελτίωση της εγγενούς εφαρμογής του για το iOS, σχεδιάζοντας παράλληλα να δημιουργήσει αντίστοιχη εφαρμογή και για το Android.

Πηγή: TechCrunch, via Mashable

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

5 thoughts on “Ζούκερμπεργκ: Λάθος η επιμονή στην HTML5

  1. μήπως παίζει κ πόλεμος συμφερόντων; Στη wikipedia αναφέρει: “Οι συντάκτες της HTML5 είναι ο Ίαν Χίκσον της εταιρίας Google και ο Ντέιβ Χίατ της εταιρίας Apple[3]”.

  2. προσωπικά δεν νομίζω, ή δεν μπορώ να κρίνω το μόνο που ξέρω σαν τελικός χρήστης (και γενικότερα από άλλα παραδείγματα) οι web based – hybrid εφαρμογές δεν παίζουν τόσο καλά και είναι μακράν χειρότερες σε user- satisfaction από τις αντίστοιχες native!

  3. Καλά τα είπε. Το βασικό τους λάθος δεν ήταν ότι το προσπάθησαν, απλα επέμεναν αρκετό καιρό όταν ειχαν πραγματικά σημάδια ότι δεν τράβαγε η ομάδα!

  4. Κι εγώ δεν πιστεύω πως τίθεται θέμα συμφερόντων. Άλλωστε το Facebook επέμεινε όσο λίγοι στην HTML5. Απλά, οι εφαρμογές σε HTML5 δεν μπορούν ακόμα να φτάσουν σε απόδοση (βλ. ταχύτητα απόκρισης και σταθερότητα) τις native.

Comments are closed.