Για να φτάσουν το 2007 οι σκληροί δίσκοι τη χωρητικότητα του 1 terabyte, χρειάστηκαν 51 ολόκληρα χρόνια.  Τα 2 terabyte, όμως, ήρθαν πολύ πιο γρήγορα: μόλις σε 2 χρόνια (2009). Η διαφορά αυτή ίσως να σας δίνει μια ιδέα για τους ρυθμούς με τους οποίους αναπτύχθηκε η τεχνολογία των σκληρών δίσκων από το 1956, οπότε και έκαναν την εμφάνισή τους, έως σήμερα.

Όμως η εξέλιξη της χωρητικότητας δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό στοιχείο σε αυτή την πορεία αφού, αντίστοιχα, δραματικές ήταν οι αλλαγές και σε άλλους δύο πολύ σημαντικούς τομείς: το φυσικό μέγεθος και την τιμή.

IBM Model 350 Disk File

Το πελώριο αντικείμενο που βλέπετε στην παραπάνω εικόνα δεν είναι άλλο από τον πρώτο σκληρό δίσκο που κατασκεύασε η IBM το 1956 (ναι, είναι ένας και μόνο σκληρός δίσκος). Ονομάζεται IBM Model 350 Disk File, περιείχε 50 δίσκους των 24 ιντσών και η χωρητικότητά του έφτανε τα 5MB.

Ήταν μια εποχή που οι σκληροί δίσκοι δεν ήταν κάτι που μπορούσες να αποκτήσεις ως αυτόνομη μονάδα, αλλά ούτε και κάτι που μπορούσες να αγοράσεις. Αντίθετα, έπρεπε να νοικιάσεις τον υπολογιστή  IBM 305 RAMAC που ερχόταν πακέτο με τον 350 Disk File και κόστιζε 3.200 δολάρια το μήνα (ποσό που τη δεκαετία του 50 ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι σήμερα).

Αν και οι σκληροί δίσκοι συνέχισαν να βελτιώνονται, η παραπάνω λογική δεν άλλαξε, κι έτσι το μεγάλο μέγεθος δεν αποτελούσε πρόβλημα, αφού το εξάρτημα χρησιμοποιούταν μαζί με μεγάλες μονάδες υπολογιστών για τις οποίες αφιερωνόταν ολόκληρα δωμάτια. Έτσι, ο σκληρός δίσκος που βλέπετε παρακάτω χρονολογείται στα 1979, χωρούσε 250MB αλλά μόνο μικρό δεν μπορούσες να τον πεις.

Σκληρός δίσκος της δεκαετίας του 70

Το 1980 η IBM παρουσίασε τον πρώτο σκληρό δίσκο που έσπαζε το φράγμα του 1GB. Ονομαζόταν IBM 3380 και μπορούσε να αποθηκεύσει δεδομένα μεγέθους 2,52 GB, αριθμός που, αξίζει να σημειωθεί, ήταν 500 φορές μεγαλύτερος από την χωρητικότητα των δίσκων που απευθύνονταν εκείνη την εποχή στους απλούς καταναλωτές. Η θήκη του είχε το μέγεθος ψυγείου και το βάρος του έφτανε τα 250 κιλά. Όσο για την τιμή του; Όταν το 1981 ξεκίνησε να πουλιέται, ξεκινούσε από τα 81.000 δολάρια – χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή ο υπολογιστής με τον οποίο θα το χρησιμοποιούσες.

IBM 3380

Μέσα στη δεκαετία του 80 άρχισαν να σχεδιάζονται και μικρότεροι σκληροί δίσκοι που απευθύνονταν στους καταναλωτές και προορίζονταν για χρήση με τους ολοένα και πιο δημοφιλείς μικροϋπολογιστές (αυτούς που σήμερα ονομάζουμε PC). Οι πρώτοι από αυτούς είχαν χωρητικότητα 5MB, έφταναν σε μέγεθος τις 5,25 ίντσες και κόστιζαν πάνω από 3.000 δολάρια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα PC αρχικά πωλούνταν χωρίς σκληρό δίσκο και βασιζόταν αποκλειστικά στις δισκέτες.

Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την εξέλιξη των μεγεθών των σκληρών δίσκων από τις 8 ίντσες της δεκαετίας του 80 έως τις 3,5, 2,5 και 1,8 ίντσες των σημερινών συσκευών.

Η εξέλιξη του μεγέθους των σκληρών δίσκων, από τη δεκαετία του 80 έως σήμερα

Στη δεκαετία του 90 ένας τυπικός σκληρός δίσκος έφτανε τα 40ΜB, με τα πιο ακριβά μοντέλα να ξεπερνούν ακόμη και τα 100MB. Φυσικά, οι αριθμοί αυτοί φαίνονται αστείοι αν τους συγκρίνουμε με τα 2TB που μπορούμε να αγοράσουμε σήμερα.

Για να παρουσιάσει την τρομακτική αυτή αύξηση στον αποθηκευτικό χώρο κατά τα τελευταία 30 χρόνια (περίπου από τη γέννηση των προσωπικών υπολογιστών, δηλαδή) το Pingdom δημιούργησε έναν ενδιαφέρων συγκριτικό πίνακα. Εκεί βλέπουμε την αντιπαραβολή ανάμεσα στον μέσο δίσκο αλλά και το κορυφαίο μοντέλο του 1980 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2010.

Η χωρητικότητα των σκληρών δίσκων: 1980 εναντίον 2010

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η διαφορά χωρητικότητας ανάμεσα στους δίσκους που απευθύνονταν στον μέσο καταναλωτή και στους κορυφαίους της εποχής είναι σήμερα πολύ μικρότερη σε σχέση με πριν.

Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι για την γραφική απεικόνιση της διαφοράς χρησιμοποιήθηκε λογαριθμική κλίμακα, με την κάθε γραμμή να αντιπροσωπεύει χωρητικότητα 10 φορές μεγαλύτερη από την αμέσως προηγούμενή της. Αν οι άνθρωποι του Pingdom είχαν χρησιμοποιήσει κανονική, γραμμική κλίμακα, οι στήλες του 1980 θα είχαν ύψος μικρότερο του ενός πίξελ.

Σε όλα αυτά, φυσικά, θα πρέπει να προσθέσουμε και την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στο φυσικό μέγεθος των δίσκων αλλά και, φυσικά, στις τιμές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας σκληρός δίσκος των 5MB από την Apple κόστιζε το 1981 3.500 δολάρια – δηλαδή, για να το φέρουμε στα σημερινά δεδομένα, όπου μετράμε την τιμή ανά gigabyte – 700.000 δολάρια το GB.

Για το τέλος, δείτε ένα ταινιάκι του 1956 που διαφημίζει τον IBM 305 RAMAC και την τελευταία του καινοτομία, τον IBM 350 Disk File. Κι αν χαμογελάσετε, σκεφτείτε πως με παρόμοια αντίδραση θα αντιμετωπίζουμε σε μερικές δεκαετίες τις διαφημίσεις του νέου iPhone.

Πηγή: Pingdom

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Η εξέλιξη των σκληρών δίσκων από το 1956 έως σήμερα

  1. Μπα, ο ssd ήταν πολύ μεγάλος για να χωρέσει σε ένα απλό αεροπλάνο – τον φορτώνουν παραδίπλα σε φορτηγό πλοίο 😛
    Α, ξέχασα να αναφέρω ότι ο δίσκος της φωτογραφίας έχει χωρητικότητα 5ΜΒ!

Comments are closed.