Twitter

Ο Dan Zarrella είναι ένας τύπος που αυτοαποκαλείται «επιστήμονας των social media», και επιχειρεί συχνά μελέτες που αφορούν τη συμπεριφορά των χρηστών στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, εξετάζοντας αρκετά μεγάλο όγκο περιεχομένου ώστε να αξίζει να λάβει κανείς υπόψη του τα συμπεράσματα. Στο τελευταίο άρθρο του παρουσιάζει τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα μιας σειράς ερευνών που αφορούν το θέμα της αποδοτικότητας των links που περιλαμβάνονται σε ένα Tweet και ποιές είναι οι βέλτιστες πρακτικές που αναδύονται.

Συγκεκριμένα, για να αυξήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα να κάνει κάποιος κλικ στα links που περιλαμβάνετε στα Tweets σας, πρέπει – σύμφωνα με τον Zarrella, να έχετε υπόψη σας τα εξής:

 • Γράψτε Tweets με έκταση γύρω στους 120 με 130 χαρακτήρες, αφού φαίνεται πως είναι με διαφορά τα πιο αποδοτικά. Οι αριθμοί αυτοί, βέβαια, έρχονται σε αντίθεση με μια άλλη έρευνα σύμφωνα με την οποία το ιδανικό μέγεθος ενός Tweet είναι στους 28 χαρακτήρες. Και εκεί, πάντως, τα μεγάλα Tweets που ξεπερνούν τους 120 χαρακτήρες θεωρούνται ιδιαίτερα αποδοτικά, ενώ ας μην ξεχνάμε πως η έρευνα του Zarella αφορά μόνο τα Tweets που περιλαμβάνουν links, κάτι που μάλλον δικαιολογεί την διαφορά.
 • Όπως είχαμε δει και σε παλιότερο άρθρο, το καλύτερο σημείο για να τοποθετείτε τα links βρίσκεται κάπου στο 25% του συνολικού μήκους του Tweet. Φαίνεται, λοιπόν, πως μια αποτελεσματική δομή για τα Tweets σας θα ήταν να ξεκινούν με μια σύντομη περιγραφή της σελίδας στην οποία οδηγούν, να ακολουθούνται από το URL και να κλείνουν με ένα προσωπικό σχόλιο.
 • Προσπαθήστε να επιβραδύνετε τον ρυθμό με τον οποίο δημοσιεύετε links στα Tweets σας, αφού από ότι φαίνεται όσο πιο πολλά links ανά ώρα δημοσιεύετε, τόσο πιο πιθανό είναι να τα αγνοήσουν οι followers σας.
 • Επιλέξτε τις κατάλληλες λέξεις και φράσεις. Ο Zarrella αναφέρει συγκεκριμένα τις λέξεις “via”, “RT”, “please”, “check” και “Daily is out” που παρόλο που δεν ανταποκρίνονται ίσως όλες τους εξίσου καλά στην ελληνική πραγματικότητα, δείχνουν ωστόσο ότι το να ζητάτε ευγενικά από τους followers σας να σας ακούσουν, αποδίδει.
 • Προτιμήστε λέξεις που εκφράζουν ενέργεια, αφού τα Tweets στα οποία κυριαρχούν τα ρήματα και τα επιρρήματα δείχνουν να αποδίδουν καλύτερα από αυτά που έχουν περισσότερα ουσιαστικά και επίθετα.
 • Κάντε πιο εντατικά Tweets τα Σαββατοκύριακα. Συγκεκριμένα, η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή έχουν καλύτερη απόδοση από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.
 • Αποφύγετε τα πολύ πρωινά Tweets και προτιμήστε τις απογευματινές και βραδινές ώρες, αφού τότε είναι πιθανότερο να σας προσέξουν οι followers σας.

Τα περισσότερα από τα συμπεράσματα του Zarrella ακούγονται λογικά, δεν περιέχουν εκπλήξεις και πιθανότατα να συμφωνούν και με τις δικές σας εμπειρικές παρατηρήσεις. Το κατά πόσο, πάντως, το παρακάτω infographic αξίζει να σας κάνει να αλλάξετε τις συνήθειές στο Twitter το αφήνω στην κρίση σας, αφού αυτό που τελικά μετράει περισσότερο από κάθε στατιστικό, είναι το πόσο ενδιαφέροντα μηνύματα μπορείτε να γράψετε κάτω από τον περιορισμό των 140 χαρακτήρων.

How to get more clicks on Twitter

Πηγή: danzarrella.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

4 thoughts on “Πώς θα μεγιστοποιήσετε την απόδοση των links στα Tweets σας (;)

 1. Αποφύγετε τα πολύ πρωινά Tweets και προτιμήστε τις απογευματινές και βραδινές ώρες, αφού τότε είναι πιθανότερο να σας προσέξουν οι followers σας.

  Ίσως αυτό να ισχύει γενικά για οποιοδήποτε tweet, αλλά είδα σε ένα infographic (για το ποιες ώρες είναι προτιμότερο να δημοσιεύει κανείς ένα blog post) ότι όταν tweetάρεις ένα άρθρο που μόλις δημοσίευσες στο blog σου είναι καλό να το κάνεις τις πρωινές ώρες, με το γράφημα να δείχνει ότι είναι προτιμότερο να κάνεις τέτοιου είδους tweet κατά τις 8π.μ.

  • Πάντως και στο δικό του infographic το διάστημα 8-9 το πρωί έχει καλή απόδοση. Απλά μετά πέφτει αρκετά, γι’ αυτό και αναφέρει πως οι πιο αποτελεσματικές ώρες είναι οι απογευματινές, που υπάρχει πιο σταθερά καλή κίνηση.

   Επίσης, πιστεύω πως ο καθένας πρέπει να πειραματιστεί και λίγο με το δικό του website, γιατί μπορεί λόγω διαφορων ιδιαιτεροτήτων στην περίπτωση του να ισχύουν διαφορετικά πράγματα. Π.χ. το Freeweird 8 και 9 το πρωί έχει πολύ μικρή κίνηση, ενώ αρχίζει να ανεβαίνει το μεσημέρι και μετά ακόμη περισσότερο το απόγευμα και το βράδυ. Αντίστοιχα οι πιο αποδοτικές μέρες έχω δει πως είναι η Κυριακή και η Δευτέρα.

Comments are closed.