Facebook

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Facebook ενεργοποίησε τη δυνατότητα παρακολούθησης των ενημερώσεων που δημοσιεύει στο προφίλ του ένας χρήστης ακόμη κι αν δεν βρίσκεται στη λίστα φίλων σας, μέσω του κουμπιού “subscribe”. Όπως ήταν φυσικό, οι δημοσιογράφοι ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν, μετατρέποντας το προσωπικό τους προφίλ σε ένα επιπλέον κανάλι επικοινωνίας. Τέσσερις μήνες μετά, ομάδα του Facebook δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα από την παρατήρηση της συμπεριφοράς δημοσιογράφων και χρηστών, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως από τον Νοέμβρη του 2011 μέχρι σήμερα είχαμε αύξηση των νέων συνδρομητών κατά 320%.

Facebook subscribe

Αν και η ανακοίνωση του Facebook αποφεύγει να αναφέρει αριθμούς, δίνει ωστόσο ορισμένες συμβουλές σχετικά με το τί φαίνεται να αποδίδει καλύτερα, όπως αυτές προέκυψαν από την ανάλυση 25 δημοφιλών δημοσιογράφων. Έτσι, μαθαίνουμε τα εξής:

  • Ο σχολιασμός και η ανάλυση σημαντικών ειδήσεων ή άλλων γεγονότων που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα λαμβάνει 3 φορές περισσότερα Likes και διαμοιράζεται 2 φορές περισσότερο σε σχέση με τη μέση δημοσίευση. Επίσης, η συζήτηση για αμφιλεγόμενα θέματα μπορεί κι αυτή να διπλασιάσει τη συμμετοχή των χρηστών.
  • Η παρότρυνση προς τους αναγνώστες να πουν τη γνώμη τους ή να κάνουν προτάσεις είναι ικανή να φέρει έως και 3 φορές περισσότερα σχόλια. 
  • Η δημοσίευση φωτογραφιών μπορεί να φέρει 2 φορές μεγαλύτερη συμμετοχή χρηστών όταν πρόκειται για δυνατές εικόνες και έως και 4 φορές όταν αφορά υλικό «πίσω από τα παρασκήνια».
  • Το χιούμορ αποδίδει. Συγκεκριμένα, όσο πιο χαλαρός είναι ο δημοσιογράφος και όσο πιο προσωπικός ο τόνος με τον οποίο επικοινωνεί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή του κοινού. Δημοσιεύσεις με χιούμορ τείνουν να διαμοιράζονται και 5 φορές περισσότερο από τους χρήστες.

Πέρα από αυτά, όμως, σημασία φαίνεται πως έχει και το πώς οι δημοσιογράφοι δομούν τις δημοσιεύσεις τους. Συγκεκριμένα, δημοσιεύσεις που συνοδεύονται από ερώτηση λαμβάνουν κατά 64% περισσότερα σχόλια, likes και διαμοιρασμούς. Αντίστοιχα, αυτές που συνοδεύονται από κάποια προσωπική ανάλυση κερδίζουν 20% περισσότερες παραπομπές από άλλους χρήστες, ενώ όσες περιλαμβάνουν εικόνες παίρνουν 50% περισσότερα Likes σε σχέση με τις δημοσιεύσεις που έχουν μόνο κείμενο.

Τέλος, αυτό που επίσης φαίνεται πως αποδίδει είναι η παρότρυνση προς τους χρήστες να κάνουν κάτι. Για παράδειγμα, δημοσιεύσεις που περιλαμβάνουν φράσεις όπως «διαβάστε το» ή «δείτε τη συνέντευξή μου με τον…» λαμβάνουν κατά 37% περισσότερη συμμετοχή των χρηστών σε σχέση με τη μέση δημοσίευση.

Πηγή: Mashable

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Είσαι δημοσιογράφος; Το Facebook σου εξηγεί πώς θα αξιοποιήσεις καλύτερα το προφίλ σου

Comments are closed.