Προϊόν της συνεργασίας του BBC με το Public Catalog Foundation και συλλογές και μουσεία από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το Your Paintings είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα που θέλει να καταλογογραφήσει όλες τις ελαιογραφίες στη Βρετανία. Κι όταν λέμε όλες, δεν εννοούμε μόνο τα έργα διάσημων ζωγράφων αλλά και αυτά που ανήκουν σε χιλιάδες άγνωστους καλλιτέχνες.

Για να καταλάβετε την έκταση του εγχειρήματος, αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως βρίσκονται online γύρω στις 212.000 ελαιογραφίες, τη στιγμή που η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου έχει μόλις 2.300. Μάλιστα, γύρω στο 80% του υλικού που υπάρχει στο Your Paintings δεν είναι διαθέσιμο για όσους θα ήθελαν να το δουν από κοντά, αφού είτε γίνονται σε αυτό εργασίες συντήρησης είτε φυλάσσεται σε αποθήκες.

Η συλλογή καλύπτει ένα χρονικό εύρος 700 ετών και περιλαμβάνει έργα περισσότερων από 37.000 καλλιτεχνών. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Βρετανοί, αλλά ανάμεσά τους θα βρείτε και αρκετούς ξένους, μεταξύ των οποίων ονόματα όπως ο Μονέ, ο Γκόγια και ο Βαν Γκογκ.

Αν και η συλλογή περιλαμβάνει και έργα που έχουν δημιουργηθεί με άλλες τεχνικές, εστιάζει στην ελαιογραφία κυρίως γιατί το λάδι ήταν η αγαπημένη μέθοδος πολλών διάσημων καλλιτεχνών, αλλά και γιατί ο αριθμός των έργων είναι σχετικά μικρός ώστε να επιτρέπει την ψηφιοποίηση του συνόλου τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους ψηφιακή πινακοθήκη με τα αγαπημένα τους έργα, να ενημερωθούν για το πώς θα μπορούσαν να δουν κάποιο έργο από κοντά αλλά και να βοηθήσουν στον θεματικό χαρακτηρισμό των έργων προσθέτοντας ετικέτες (tags) που τα περιγράφουν.

Επισκεφθείτε την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή προσπάθεια στο bbc.co.uk/yourpaintings.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ