Twitter

Ένας από τους πρωταρχικούς ρόλους του Twitter είναι να αποτελέσει εργαλείο διάδοσης ειδήσεων που προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές. Φαίνεται, ωστόσο, πως αυτό δεν ισχύει και τόσο στην περίπτωση των λογαριασμών που ανήκουν σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν Αμερικανοί ερευνητές σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και περιλάμβανε τη μελέτη 3.600 Tweets από 13 ειδησεογραφικούς οργανισμούς για την εβδομάδα 14 – 20 Φεβρουαρίου 2011.

Η ανάλυση μάλιστα έδειξε ότι το 93% των Tweets περιλάμβαναν links που οδηγούσαν στον ιστοχώρο του εκάστοτε οργανισμού. Μόλις 6% των Tweets δεν περιείχαν κανένα σύνδεσμο, ενώ ένα ακόμη μικρότερο 1% οδηγούσε σε ιστοχώρους άλλων ειδησεογραφικών ιστοχώρων και άλλο 1% σε μη ειδησεογραφικό περιεχόμενο.

H χρήση του Twitter από τα Αμερικανικά ΜΜΕ

Από τα παραπάνω Tweets, μόνο το 2% παρακινούσε τους χρήστες προς κάποιου είδους αλληλεπίδραση, με μοναδική εξαίρεση το Fox News του οποίου το 21% των Τweets ζητούσε την γνώμη των αναγνωστών. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει και για τους ίδιους τους δημοσιογράφους, αφού μόλις το 3% από αυτούς επεδίωξαν την αλληλεπίδραση των αναγνωστών τους.

Το ενδιαφέρον συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές ήταν ότι τα παραδοσιακά μέσα χρησιμοποιούν το Twitter ως ένα εργαλείο προβολής του περιεχομένου που παράγουν, από φόβο μήπως σε διαφορετική περίπτωση χάσουν το κοινό τους. Υπό αυτή την έννοια, θυμίζουν τις γνωστές μας εποχές της δεκαετίας του 90’, όπου οι παρουσιαστές του MEGA απέφευγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι να προφέρουν το όνομα του ANT1 και το αντίστροφο.

Βέβαια, αν συγκρίνουμε τα παραπάνω αποτελέσματα με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, θα δούμε ότι ναι μεν σε ό,τι αφορά τους επίσημους ειδησεογραφικούς οργανισμούς η κατάσταση είναι λίγο-πολύ παρόμοια, δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο και για τον τρόπο με τον οποίο το χρησιμοποιούν οι Έλληνες δημοσιογράφοι.

Κι αυτό γιατί πολλοί από αυτούς – ανάμεσά τους και οι πλέον δημοφιλείς – δεν δημοσιεύουν links προς τα μέσα τους με τόσο μεγάλη συχνότητα αλλά, αντίθετα, χρησιμοποιούν το Twitter ως ένα μέσο επικοινωνίας με το κοινό τους και προβολής της ανθρώπινης, πιο «ανεπίσημης» πλευράς τους (ίσως και για να αντιστρέψουν την μάλλον αρνητική γνώμη που έχει για αυτούς μια αρκετά μεγάλη μερίδα του κοινού). 

Πηγή: Mashable

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ