Mozilla Firefox

Η Mozilla ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Add-on SDΚ 1.4 για τον Firefox, ενός πακέτου εργαλείων που απευθύνεται σε προγραμματιστές για να τους διευκολύνει στη δημιουργία επεκτάσεων για τον δημοφιλή browser αλλά και στην διατήρηση της συμβατότητας αυτών με τις μελλοντικές εκδόσεις. Ειδικά το θέμα της συμβατότητας μεταξύ επεκτάσεων και browser έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για τη Mozilla, από τη στιγμή που αποφάσισε να υιοθετήσει τον γρήγορο ρυθμό αναβαθμίσεων του Firefox.

Firefox addons

Πιο συγκεκριμένα, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Mozilla είχε πραγματοποιήσει 2 βασικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επεκτάσεις:

  • Ξεκίνησε να επισημαίνει αυτόματα ως συμβατές με την τελευταία έκδοση του Firefox όλες τις επεκτάσεις που φιλοξενούνται στο επίσημο αποθετήριο, εάν εντοπίσει ότι δεν χρησιμοποιούνται χαρακτηριστικά που μετά την αναβάθμιση έχουν αλλάξει.
  • Δημιούργησε το Firefox add-on SDK, που το μόνο που απαιτεί από τον developer είναι να αναβαθμίσει στην τελευταία έκδοση του SDK και να πακετάρει εκ νέου την επέκταση, ώστε να την κάνει συμβατή με την τελευταία έκδοση του browser.

Αυτό όμως που διαπιστώθηκε τελικά ήταν ότι ένα μεγάλο μέρος των επεκτάσεων που εγκαθιστούσαν οι χρήστες δεν χρησιμοποιούσε το add-on SDK, κάτι που μάλλον είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι για να γίνει αυτό θα έπρεπε οι επεκτάσεις να ξαναγραφτούν. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, ήταν ότι για το 75% των επεκτάσεων που κατέβαζαν οι χρήστες, η λήψη δεν πραγματοποιούταν από τους servers της Mozilla αλλά από τρίτους ιστοχώρους. Ως συνέπεια αυτού, με κάθε νέα αναβάθμιση πολλές επεκτάσεις έπαυαν να λειτουργούν, αφού η Mozilla δεν μπορούσε να αναβαθμίζει επεκτάσεις που δεν φιλοξενεί ενώ και οι τρίτοι ιστοχώροι που τις φιλοξενούσαν δεν ήταν εύκολο να προλαβαίνουν να τις αναβαθμίζουν έγκαιρα για κάθε νέα έκδοση του browser.

Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, το παραπάνω πρόβλημα, από τον Firefox 10, που κυκλοφορεί στο τέλος του Γενάρη, οι επεκτάσεις θα επισημαίνονται ως συμβατές από προεπιλογή.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή ο Firefox υποθέτει ότι από τη στιγμή που μια επέκταση δημιουργήθηκε για παλαιότερη έκδοση δεν είναι συμβατή με την τελευταία αναβάθμιση, κάτι, φυσικά, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ισχύει. Έτσι, το ότι κάθε επέκταση προσδιορίζει τις εκδόσεις του Firefox με τις οποίες είναι συμβατή, πλέον θα λαμβάνεται υπόψη απλά ως σύσταση και όχι ως γεγονός.

Για να καταλάβει η Mozilla ποιές είναι οι επεκτάσεις που πράγματι δουλεύουν με την τελευταία έκδοση του browser και ποιές όχι, θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που προκύπτουν από την χρήση των δοκιμαστικών εκδόσεων του Firefox που προηγούνται της σταθερής – δηλαδή των Firefox Nightly, Aurora και Beta.

Κατά τα άλλα, το Add-on SDK 1.4 αποτελεί την έκδοση του SDK με τα περισσότερα νέα χαρακτηριστικά από κάθε άλλη πλην της αρχικής 1.0 και, εάν γράφετε επεκτάσεις για τον Firefox, μπορείτε να το κατεβάσετε (απευθείας link) ή να διαβάσετε τη σχετική τεκμηρίωση.

Πηγή: thinkdigit.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Το νέο Add-on SDK του Firefox και το πρόβλημα της συμβατότητας με τις νέες εκδόσεις

  1. Pingback: Κυκλοφόρησε ο Firefox 10

Comments are closed.