Με το όνομά του να προφέρεται “speedy”, το SPDY καθιστά από την αρχή σαφές πως ό,τι κι αν κάνει, αφορά την ταχύτητα. Έχοντας αρχικά δημιουργηθεί στα εργαστήρια της Google ως ένα κλειστό πρωτόκολλο που προοριζόταν για την αντικατάσταση του HTTP και χρήση αποκλειστικά από τον Chrome, έχει αρχίσει σιγά-σιγά να κερδίζει, χάρη στα οφέλη του, όλο και περισσότερους μεγάλους παίκτες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται το Twitter, η Amazon αλλά και ο άμεσος ανταγωνιστής του Chrome, ο Firefox.
Το πρωτόκολλο HTTTP είναι η γλώσσα την οποία χρησιμοποιούν σήμερα οι browsers για να επικοινωνήσουν με έναν web server. Κάθε φορά, δηλαδή, που φορτώνετε μια ιστοσελίδα, ο browser σας πιθανότατα στέλνει το αίτημα αυτό χρησιμοποιώντας το HTTP. Ο server, με τη σειρά του, απαντά κι αυτός χρησιμοποιώντας HTTP και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το http εμφανίζεται στην αρχή σχεδόν κάθε διεύθυνσης. Το SPDY, από την πλευρά του, χειρίζεται τις ίδιες ακριβώς εργασίες με το HTTP, με τη διαφορά ότι μπορεί να το κάνει περίπου 50% ταχύτερα.
Ήδη η Amazon έχει προσθέσει υποστήριξη του SPDY στον Silk, τον browser του Kindle, ενώ το ίδιο έκανε αργότερα και η Mozilla στον Firefox 11 διατηρώντας το, ωστόσο, προς το παρόν απενεργοποιημένο (μπορείτε να το ενεργοποιήσετε μέσω του about:config, ορίζοντας την τιμή network.http.spdy.enabled ως “true”). Εάν όλα πάνε καλά, το SPDY αναμένεται να ενεργοποιηθεί ως προεπιλογή στον Firefox 13. Επίσης, πρόσφατα το Twitter ξεκίνησε να σερβίρει τις σελίδες του μέσω του πρωτοκόλλου SPDY στους browsers που το υποστηρίζουν.
Η IETF (Internet Engineering Task Force), που είναι υπεύθυνη για την δημιουργία και συντήρηση των προδιαγραφών του HTTP, έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει το SPDY στο HTTP 2.0, ώστε να βελτιώσει τις ταχύτητες των συνδέσεων HTTP.
Όσοι, από την άλλη, θέλουν να σερβίρουν το περιεχόμενο του δικού τους ιστοχώρου μέσω SPDY, μπορούν να το κάνουν εγκαθιστώντας το mod_spdy, ένα module για τον Apache που ακόμη πάντως βρίσκεται σε beta έκδοση.
Φυσικά, το SPDY έχει ακόμα πολύ δρόμο για την καθιέρωση του ως μέρος της διαδικτυακής μας καθημερινότητας. Το γεγονός, ωστόσο, ότι έχει ήδη την υποστήριξη δύο μεγάλων browsers, του Chrome και του Firefox, αλλά και το ότι ξεκινά να υιοθετείται από δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Twitter, του δίνουν σίγουρα καλές πιθανότητες.
via WebMonkey
αν έχετε #firefox, ενεργοποιήστε το SPDY, θα γίνει πιο γρήγορος http://t.co/q1M23HtL Thank, @baphometx 🙂
Pingback: Τη δική της πρόταση για το HTTP 2.0 καταθέτει η Microsoft
Εσύ το ενεργοποίησες και τρέχει όντος πιο γρήγορα? Γιατί έχω να μπω εδώ και πολλούς μήνες με mozilla firefox.Τον έχω αντικαταστήσει πλέον από τον chrome.
Όχι, επειδή ο Firefox είναι ο βασικός μου browser προτιμώ την σταθερή έκδοση με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, οπότε θα περιμένω την 13 για να το δω στην πράξη.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως για τον ίδιο σκοπό έχει καταθέσει και η Microsoft τη δική της πρόταση: https://www.freeweird.com/2012/03/microsoft-http-speed-and-mobility.html
Pingback: Firefox 13: αυτή τη φορά η αναβάθμιση είναι σημαντική