Πιστή στο ραντεβού της η Mozilla κυκλοφόρησε την τελευταία αναβάθμιση του Firefox, που φέρνει ορισμένα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Ίσως το σημαντικότερο από όλα είναι η πλήρης υποστήριξη των σιωπηλών αναβαθμίσεων, που θα κατεβάζουν και θα εγκαθιστούν αυτόματα τις νέες εκδόσεις χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να κάνει τίποτα (εκτός από μια επανεκκίνηση του browser). Πρόκειται για λειτουργία παρόμοια με την αντίστοιχη του Chrome, που αναμένεται να δώσει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η Mozilla από την στιγμή που άλλαξε τον ρυθμό αναβαθμίσεων του browser της και δεν είναι άλλο από το ότι πολλοί χρήστες ξέμεναν σε παλαιότερες εκδόσεις.

Η δεύτερη σημαντική βελτίωση του Firefox 15 αφορά την καλύτερη διαχείριση της μνήμης από τις επεκτάσεις, διορθώνοντας, μάλιστα, ένα σχετικό πρόβλημα που προκαλούσε «διαρροή» μνήμης. Και μπορεί η φράση «βελτιωμένη διαχείριση μνήμης στον νέο Firefox» να έχει επαναληφθεί τόσο πολύ κατά καιρούς που θυμίζει πλέον ανέκδοτο, ωστόσο η αλήθεια είναι πως ο browser της Mozilla έχει κάνει σιγά-σιγά σημαντικότατα βήματα σε αυτό τον τομέα, έχοντας φτάσει σήμερα σε ένα επίπεδο κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Η …ατραξιόν της νέας αυτής έκδοσης όμως έχει να κάνει με την καλύτερη απόδοση του Firefox σε παιχνίδια που έχουν φτιαχτεί με HTML5, κάτι που οι άνθρωποι της Mozilla μας επιδεικνύουν με το BananaBread, ένα 3D First Person Shooter που χρησιμοποιεί WebGL. Για να πάρετε μια γεύση από το παιχνίδι μπορείτε να δείτε το βίντεο που ακολουθεί ή, ακόμα καλύτερα, να το παίξετε (εφόσον, φυσικά, έχετε αναβαθμίσει στον Firefox 15).

Κατά τα άλλα, ο νέος Firefox φέρνει υποστήριξη για το πρωτόκολλο SPDY, καθώς και μια πρώιμη (όχι ακόμα ολοκληρωμένη, δηλαδή) υποστήριξη διαχείρισης αρχείων PDF απευθείας μέσα από τον browser, χωρίς να απαιτείται τρίτο plugin (μέσω του pdf.js). Επίσης, ανάμεσα στις διάφορες μικροβελτιώσεις που αφορούν τους προγραμματιστές, ξεχωρίσαμε την  επιλογή “Responsive Design View”. Πρόκειται για ένα εργαλείο που απευθύνεται σε όσους σχεδιάζουν responsive ιστοχώρους και σας επιτρέπει να αλλάξετε τον τρόπο προβολής μιας ιστοσελίδας ώστε να δείτε πώς θα φαίνεται σε οθόνες κινητών τηλεφώνων και tablet.

Firefox Responsive Design View

Ο Firefox 15 έχει ήδη ξεκινήσει να εμφανίζεται ως αυτόματη αναβάθμιση και μπορείτε να επισπεύσετε τη διαδικασία πηγαίνοντας στο μενού του browser και επιλέγοντας Help / About Firefox. Επίσης, αναμένεται σύντομα να κάνει την εμφάνισή του και στην σχετική σελίδα λήψης της Mozilla.

Πηγές: ghacks, Extremetech

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Firefox 15 με πλήρως «σιωπηλές» αναβαθμίσεις και έτοιμος για παιχνίδια

  1. Pingback: O Firefox 15 ξέρει ότι στα κεφαλαία δεν βάζουμε τόνους

  2. Pingback: Chrome 22 με Pointer Lock και καλύτερη υποστήριξη για Windows 8

Comments are closed.