Δυο μήνες μετά το φιάσκο με την κατά λάθος δωρεάν διάθεση της σουίτας Adobe CS2, ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα στην ιστορία της πληροφορικής, το Photoshop, κάνει open source τον πηγαίο κώδικα της πρώτης του έκδοσης, που κυκλοφόρησε το 1990.

Πιο συγκεκριμένα, η Adobe, σε συνεργασία με το Μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών (Computer History Museum), διαθέτει δωρεάν, για όποιον επιθυμεί να τον κατεβάσει, τον κώδικα του Photoshop 1.0.1 για Mac.

first-photoshop-splashscreen

Βέβαια, η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να διαθέτει ολόκληρο τον κώδικα του προγράμματος αλλά δεν περιλαμβάνει την βιβλιοθήκη MacApp που απαιτείται για την εκτέλεσή του, καθώς αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Apple. Αυτό σημαίνει πως για να καταφέρει κάποιος να φέρει το πρόγραμμα σε λειτουργική κατάσταση θα χρειαστεί κάποια επιπλέον δουλειά.

Με περίπου 128.000 γραμμές κώδικα, το αρχείο .zip που διατίθεται για κατέβασμα έχει μέγεθος μόλις 601 KB, ενώ όταν αποσυμπιεστεί φτάνει τα 2,7 MB (υποθέτω πως στην εποχή του θα θεωρούταν μεγάλο). Εκτιμάται ότι το 75% του κώδικα είναι γραμμένος σε Pascal, το 15% στη γλώσσα 68000 Assembly και το υπόλοιπο 10% αποτελείται από διάφορα άλλα δεδομένα.

Αν θέλετε να παίξετε με τον κώδικα μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο, αφού προηγουμένως αποδεχτείτε τους όρους χρήσης της Adobe που επιτρέπουν τη χρήση του προγράμματος μόνο για προσωπική και όχι για εμπορική χρήση. Φυσικά, μιλάμε για ένα πρόγραμμα 23 ετών που πλέον δεν έχει καμία πρακτική χρησιμότητα, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Άλλωστε μιλάμε για το Photoshop, ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί, με τόση επιρροή στον τομέα του που το όνομά του είναι πλέον συνώνυμο με την ίδια την πράξη της επεξεργασίας εικόνας.

Πηγή: Extremetech

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ