Η «Αναμόρφωση» είναι μια τεχνική κατά την οποία ένα αντικείμενο προβάλλεται με προοπτική παραμόρφωση προς τον θεατή, έτσι ώστε για να μπορέσει αυτός να την δει σωστά, να χρειαστεί να σταθεί σε μια συγκεκριμένη θέση ή να χρησιμοποιήσει ειδικά εργαλεία.

Πρόκειται για τεχνική το πρώτο γνωστό δείγμα της οποίας χρονολογείται στα 1485 (το Βλέμμα, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι), ενώ δεν αποκλείεται να έχετε δει κάποια στιγμή το διάσημο έργο του Χανς Χόλμπαϊν «Οι Πρέσβεις», όπου το ασαφές αντικείμενο που μοιάζει να ίπταται στο κάτω μέρος του πίνακα, όταν ιδωθεί από συγκεκριμένο σημείο απεικονίζει μια νεκροκεφαλή.

608px-Hans_Holbein_the_Younger_-_The_Ambassadors_-_Google_Art_Project[1]

Πάνω: «Οι Πρέσβεις», του Χανς Χόλμπαϊν. Κάτω: το αναμορφικό κρανίο όπως θα το βλέπατε αν στεκόσασταν στην κατάλληλη θέση.

608px-Holbein_Skull[1]

Ακόμη κι αν η τέχνη της αναμόρφωσης τα έχει τα χρονάκια της, δεν παύει παρόλα αυτά να μας εντυπωσιάζει όταν τη συναντούμε. Το πιο πρόσφατο, ίσως, παράδειγμα, είναι το βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Brusspup, όπου αντικείμενα που θα ορκιζόσουν πως είναι τρισδιάστατα, αποδεικνύονται, τελικά, απλές εικόνες σε ένα φύλλο χαρτί – γιατί, τελικά, όλα είναι θέμα προοπτικής:

Μάλιστα, ο Brusspup δεν αρκείται μόνο στο να μας εντυπωσιάσει, αλλά στην περιγραφή του βίντεό του μας προσφέρει για κατέβασμα και τις εικόνες που χρησιμοποίησε για να πετύχει την ψευδαίσθηση (κάντε κλικ στις εικόνες για να τις κατεβάσετε στο πλήρες μέγεθος):

rubik-anamorphic-small

tape-anamorphic-small

shoe-anamorphic-small

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ