Έχετε προσέξει εκείνη τη διαφήμιση ενός website στοιχήματος που έχει για σλόγκαν το «Παίξε όπως είσαι;». Το Avidemux θα μπορούσε να την παραφράσει σε «επεξεργάσου το, όπως είσαι», αφού είναι ένα πρόγραμμα που από όποια πλευρά κι αν το δεις, απευθύνεται σε πολύ κόσμο. Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για ένα από τα λίγα αξιόλογα δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο που είναι ταυτόχρονα απλό στη χρήση του και αξιόπιστο, αλλά και το γεγονός ότι ως open source και cross platform μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από χρήστες Linux (πρωτίστως) όσο και από αυτούς που χρησιμοποιούν Windows και Mac.
Όποιες κι αν είναι οι γνώσεις σας στην επεξεργασία βίντεο, με το Avidemux μπορείτε να κάνετε απλές εργασίες μοντάζ και κωδικοποίησης, αλλά και να «μεταμορφώσετε» τα βίντεό σας εφαρμόζοντας κάποια από τα πολλά διαθέσιμα φίλτρα του προγράμματος.
Η εφαρμογή υποστηρίζει τα περισσότερα δημοφιλή formats βίντεο όπως AVI, MKV, MP4, MPEG, VOB και FLV ενώ ενσωματώνει και χρησιμοποιεί δικούς του codecs για το άνοιγμα ή το σώσιμο των αρχείων. Επίσης, διαθέτει μια σειρά από φίλτρα επεξεργασίας βίντεο όπως resize, crop, fade, περιστροφή, deinterlacing, ενσωμάτωση υποτίτλων και πολλά άλλα.
Το Avidemux δεν μπορεί ασφαλώς να συγκριθεί με τα γνωστά εμπορικά προγράμματα της κατηγορίας και γενικά δεν προορίζεται για πολύ σύνθετες εργασίες. Παρόλα αυτά, είναι τόσο ελαφρύ και ταχύ που είναι ιδανικό για απλές εργασίες στα γρήγορα ακόμα κι αν έχετε ήδη εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας κάποια από τις γνωστές, ακριβές εφαρμογές.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://avidemux.sourceforge.net/
Άλλες πηγές:
- Κόψιμο-ράψιμο αρχείων video με δωρεάν λογισμικό: άρθρο στο insomnia.gr όπου παρατίθενται παραδείγματα χρήσης του Avidemux με εικόνες και αναλυτικές οδηγίες
- Παρουσίαση στο περιοδικό PCMaster: αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος στο περιοδικό PCMaster
ΕΚΑΝΑ ΙΝΦΟΡΜΑΤ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟ AVIDEMOUX 2.5.6.ΟΤΙ ΜΟΡΦΗ ΒΙΝΤΕΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΩ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΩ ΠΑΛΑΙΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΜΕ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΒΓΑΝΕΙ.ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.
Μάλλον έχει αλλάξει ο συσχετισμός αρχείου – εφαρμογής. Για να το επαναφέρεις ακολούθησε τα εξής βήματα:
1. Κάνε δεξί κλικ στο αρχείο που θες να ανοίξεις
2. Επέλεξε “Open With” / “Άνοιγμα με”
3. Στην οθόνη που θα σου ανοίξει βρες το πρόγραμμα με το οποίο θες να ανοίγεις τα βίντεο και επέλεξέ το. Φρόντισε να έχεις τικαρισμένο το πεδίο που λέει να χρησιμοποιείται πάντοτε το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το άνοιγμα αυτού του τύπου αρχείων.
Αυτό ήταν. Λογικά το εικονίδιο θα επανέλθει…
Pingback: Cliplets…δημιουργήστε τα δικά σας Cinemagraphs « 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού