WizMouse Αν το μόνο λειτουργικό σύστημα που έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ είναι τα Windows, η πρώτη αντίδραση στο άκουσμα της λειτουργικότητας του WizMouse θα είναι πιθανότατα ένα «ε και;». Δώστε του όμως μια ευκαιρία και μπορεί να συμφωνήσετε πως μια τέτοια συμπεριφορά θα έπρεπε να έρχεται ενσωματωμένη με το λειτουργικό (κάτι που ήδη συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των Mac).

Αυτό που κάνει το WizMouse είναι πολύ απλό: σας επιτρέπει να κάνετε scroll σε οποιοδήποτε ανοιχτό παράθυρο, χωρίς να είναι απαραίτητο να το φέρετε πρώτα στο προσκήνιο. Ή πιο απλά, σας επιτρέπει να κάνετε scroll σε οποιοδήποτε ανοιχτό παράθυρο βρίσκεται πίσω από το τρέχον, φτάνει να βρίσκεται εντός του οπτικού σας πεδίου.

settingsΣε ποιές περιπτώσεις θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμο κάτι τέτοιο; Φανταστείτε για παράδειγμα ότι έχετε ανοιχτά δίπλα-δίπλα δύο παράθυρα: μία ιστοσελίδα με αγγλικό κείμενο και ένα έγγραφο word, όπου γράφετε τη μετάφρασή του. Ενώ το τρέχον παράθυρό σας είναι κυρίως το word, κάθε τόσο χρειάζεται να κάνετε scroll στην ιστοσελίδα, για να δείτε τί γράφει παρακάτω. Υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε κάθε φορά να την έχετε προηγουμένως επιλέξει. Με το WizMouse αρκεί απλώς να μετακινήσετε τον κέρσορα και να κυλίσετε τη ροδέλα του ποντικιού. Έτσι θα κάνετε scroll στην ιστοσελίδα χωρίς να έχετε διώξει στιγμή από το προσκήνιο το έγγραφο word.

Οι χρήστες που δουλεύουν συχνά σε δυο οθόνες ταυτόχρονα, σίγουρα μπορούν να καταλάβουν καλύτερα την πρακτική αξία μιας τέτοιας λειτουργικότητας.

Επιπλέον, το WizMouse μπορεί να φανεί ιδιαίτερα πρακτικό στην περίπτωση που έχετε εγκαταστήσει κάποια εφαρμογή που δεν υποστηρίζει το scroll μέσω της ροδέλας κύλισης του ποντικιού (ναι, υπάρχουν μερικές τέτοιες εφαρμογές). Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόγραμμα «μεταφράζει» την κίνηση της ροδέλας σε εντολές της μπάρας κύλισης, ώστε η εκάστοτε εφαρμογή να μπορεί να τις καταλάβει.

Ας σημειωθεί πως το πρόγραμμα δουλεύει μόνο με τη ροδέλα κύλισης του ποντικιού και όχι με το touchpad του λάπτοπ (μου πήρε καναδυό λεπτά στην αρχή μέχρι να το καταλάβω :P).

Το WizMouse είναι ελαφρύ, «κάθεται» ήσυχο στο tray και μετά την εγκατάσταση και την αρχική του ρύθμιση περνά τελείως απαρατήρητο. Είναι μια από τις περιπτώσεις εκείνες των προγραμμάτων που ξεχνάς ακόμη και το ότι τα έχεις εγκαταστήσει, αλλά που αν καμιά φορά πάψουν να λειτουργούν καταλαβαίνεις πόσο σου λείπουν.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/aGOCSZ

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Κάντε scroll στα παράθυρα που βρίσκονται στο παρασκήνιο χωρίς να αφήσετε το τρέχον, με το WizMouse

  1. Pingback: Τα 10 καλύτερα δωρεάν προγράμματα που παρουσιάστηκαν μέσα στο 2010 από το Freeweird | Freeweird

Comments are closed.