Ένα από τα πιο ενοχλητικά φαινόμενα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο είναι οι σελίδες που παρουσιάζουν δήθεν σοκαριστικές φωτογραφίες ή βίντεο, που για να τα δεις θα πρέπει πρώτα να κάνεις like και να τα μοιραστείς στον τοίχο σου στο Facebook. Χρησιμοποιώντας πομπώδεις τίτλους σαν κι αυτόν του άρθρου που διαβάζετε, προσπαθούν να κεντρίσουν την περιέργεια των χρηστών και να τους πείσουν να μοιραστούν τη σελίδα.

Γενική συμβουλή: μην το κάνετε. Αυτό που δείχνουν όχι μόνο δεν είναι σοκαριστικό, αλλά είναι και χιλιοπαιγμένο. Αν παρόλα αυτά επιμένετε, παρακάτω ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να παρακάμψετε το υποχρεωτικό like και να τα δείτε χωρίς να γίνετε ενοχλητικοί στους άλλους.

hang-her-self

Bypass Facebook Fan Pages

Το bypassfanpages.com είναι ένας ιστοχώρος που συγκεντρώνει και παρουσιάζει τέτοιου είδους εικόνες και βίντεο. Για να βοηθήσει τους χρήστες στον εντοπισμό τους, έχει διατηρήσει τους αυθεντικούς τίτλους με τους οποίους έχουν γίνει γνωστά.

image

Οι δημιουργοί του ιστοχώρου έχουν φτιάξει επίσης ειδικά scripts για το Greasemonkey που μπορείτε να εγκαταστήσετε σε Firefox (προβολή) και Chrome (προβολή), και παρακάμπτουν το υποχρεωτικό like σε Fan Pages του Facebook.

Τα scripts αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα σε σελίδες που φιλοξενούνται εκτός Facebook.

Η λύση του Firebug

Το Firebug είναι μια καταπληκτική επέκταση για Firefox που επιτρέπει σε δημιουργούς ιστοσελίδων να επεξεργάζονται την εμφάνιση μιας σελίδας σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιώντας το Firebug μπορείτε να αφαιρέσετε τον κώδικα που ευθύνεται για το υποχρεωτικό like και να δείτε μια κρυμμένη εικόνα χωρίς να ενοχλήσετε κανέναν. Η διαδικασία είναι απλούστερη από όσο ακούγεται και περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Εγκαταστήστε το Firebug, αν δεν το έχετε ήδη κάνει (σε Firefox, εννοείται).
  • Για να επεξεργαστείτε την επίμαχη σελίδα με το Firebug κάντε κλικ στο εικονίδιο με το σκαθάρι που έχει εμφανιστεί κάτω δεξιά στην μπάρα του Firefox. Στην καρτέλα HTML βρείτε όλες τις σειρές που ξεκινούν με την εντολή <script και αφαιρέστε τις με απλό delete.

delete-this

  • Ουσιαστικά, αυτό ήταν όλο. Στη συνέχεια μπορείτε να πατήσετε το link που θα σας δώσει πρόσβαση στην κρυμμένη φωτογραφία.

click-it

Στο προειδοποιητικό μήνυμα που ενδέχεται να εμφανιστεί ζητώντας να βεβαιωθείτε ότι έχετε ακολουθήσει σωστά τη διαδικασία, πατήστε ΟΚ.

yeah-right

  • Η επόμενη οθόνη ενδέχεται να φορτώσει μια διαφήμιση, την οποία θα πρέπει να παρακάμψετε πατώντας “Skip Ad” πάνω δεξιά.

skipit

  • Και ιδού η «σοκαριστική» φωτογραφία (ελπίζω να μην προκάλεσα μαζικές αυτοκτονίες).

voila

Οι μέθοδοι παράκαμψης που προαναφέρθηκαν δεν λειτουργούν σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσετε, θα σας βοηθήσουν ωστόσο να δείτε αρκετό κρυμμένο περιεχόμενο (κυρίως φωτογραφίες).

Βέβαια, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε θα ήταν να μην ασχοληθείτε καν με τέτοιου είδους σελίδες, μιας και το περιεχόμενό τους συνήθως είναι είτε αδιάφορο, είτε προϊόν φωτομοντάζ ή ακόμα και σκηνή από κάποια ταινία. Τίποτα, δηλαδή, που δεν έχετε ήδη δει σε κάποιο συνηθισμένο chain e-mail.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ