Twitter

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης του ρητό «Πενία τέχνας κατεργάζεται» γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρωτοβουλία του #carpoolgr, που αξιοποιώντας τη λειτουργία των hashtags του Twitter, φιλοδοξεί να βοηθήσει τους κατοίκους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά ενδεχομένως και άλλων πόλεων, ώστε να αντιμετωπίσουν την παντελή απουσία συγκοινωνιών μετά τη σημερινή γενική απεργία.

Το carpooling ή συνεπιβατισμός στα ελληνικά, είναι η πρακτική του μοιράσματος μιας διαδρομής με αυτοκίνητο με άλλους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το λήμμα της βικαιπαίδειας, ως συνεπιβατισμός ορίζεται το εξής:

…η πρακτική κατά την οποία κάποιος που ταξιδεύει μόνος με το αυτοκίνητό του δέχεται και άλλους επιβάτες γνωστούς ή άγνωστους προς αυτόν με σκοπό να μοιραστεί τα έξοδα του ταξιδιού που προκύπτουν, όπως βενζίνη και διόδια. Το συνολικό κόστος το μοιράζονται όλοι μαζί με τον οδηγό. Νομικά είναι όλοι ασφαλισμένοι σε περίπτωση ατυχήματος, εκτός αν το αυτοκίνητο κινείται ανασφάλιστο. Επίσης δεν επιτρέπεται ο οδηγός να αποκομίσει περισσότερα λεφτά, δηλαδή κέρδος από τους συνεπιβάτες. Αυτό είναι νομικό παράπτωμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι θεσμοθετημένη πρακτική, όπως σε εταιρείες που παρέχουν αυτοκίνητο στους υπαλλήλους τους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν μαζί με συναδέλφους τους για να πηγαίνουν στην εργασία τους και να επιστρέφουν από αυτήν. Προφανώς, εναλλάσσοντας το αυτοκίνητό τους, το χρησιμοποιούν κάθε τέταρτη ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το carpooling δεν είναι νέα ιδέα και ήδη λειτουργεί εδώ και χρόνια το carpooling.gr, χωρίς όμως να είχε γίνει μέχρι τώρα ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Η σημερινή όμως γενική απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί υπήρξε η αφορμή να δημιουργηθεί το #carpoolgr, που αξιοποιεί τις δυνατότητες του Twitter για να πάει την ιδέα ένα βήμα παραπέρα και να φέρει πιο άμεσα σε επαφή τους ενδιαφερόμενους.

Το #carpoolgr δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλό hashtag το οποίο δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του @AthensTransport (που, παρεμπιπτόντως, το είχαμε παρουσιάσει πριν από ένα περίπου χρόνο ως μία από τις 5 ελληνικές online υπηρεσίες που μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω κοινωνικών δικτύων).

image

Η λειτουργία του είναι απλή: Όσοι έχουν ελεύθερη θέση στο αυτοκίνητο τους ή αυτοί που θέλουν να πραγματοποιήσουν μια διαδρομή, μπορούν να στείλουν ένα tweet στο οποίο θα αναφέρουν την αφετηρία, τον προορισμό και την ώρα και να συμπεριλάβουν το hashtag #carpoolgr. Στη συνέχεια, παρακολουθώντας το hashtag μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με ενδιαφερόμενους και να τους εξυπηρετήσουν ή να εξυπηρετηθούν από αυτούς, ανάλογα με την θέση στην οποία βρίσκονται.

Το κατά πόσο ο συνεπιβασμός θα καταφέρει να καθιερωθεί ως πρακτική ή απλά θα ξεχαστεί σταδιακά είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Με δεδομένη ωστόσο την δύσκολη οικονομική κατάσταση μεγάλης μερίδας πολιτών αλλά και τις συχνότατες απεργίες των συγκοινωνιών, οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι μάλλον μεγαλύτερες από ποτέ.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

13 thoughts on “Το #carpoolgr σας βοηθά να βρείτε μεταφορικό μέσο όταν απεργούν οι συγκοινωνίες (και όχι μόνο)

 1. Pingback: Οι Αθηναίοι ανακαλύπτουν το carpooling! | athenstransport

 2. Pingback: Carpooling! (=«συνεπιβατισμός»)>>Οι Αθηναίοι ανακαλύπτουν το carpooling! | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

 3. Καλή βδομάδα και καλή υπομονή με τις νέες κινητοποιήσεις των Μ.Μ.Μ.!

  Έχω μια απλή ερώτηση:

  Τα έξοδα της μεταφοράς πως υπολογίζονται; Ας μιλήσουμε για μια τυπική διαδρομή 20-25 λεπτών (συμπεριελαμβάνω κ τους φρακαρισμένους δρόμους). Με ποιο τρόπο μπορεί να υπάρξει μια φόρμουλα για να μην γίνουν παρεξηγήσεις;

  • Σύμφωνα με το http://www.carpooling.gr, ως γενική πρακτική ισχύει ότι «Κατά βάση το κόστος είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Συμφωνείς σε μια τιμή με τον οδηγό ή/και τον επιβάτη πριν την αναχώρηση. Το κόστος πρέπει να εξαρτάται από την απόσταση, την κατανάλωση του αυτοκινήτου, την τιμή του καυσίμου, τον αριθμό των επιβατών και (αν υπάρχουν) το κόστος των διοδίων».

   Στην σελίδα όπου παραπέμπει το παραπάνω link, μάλιστα, θα βρεις και μια εφαρμογή υπολογισμού κόστους, που όμως όπως εξηγεί είναι ενδεικτική.

   ΥΓ: Αυτή η βδομάδα όντως προβλέπεται ζόρικη… δεν ξέρω αν υπάρχει έστω και μια μέρα που όλες οι συγκοινωνίες στην Αθήνα θα λειτουργούν κανονικά

  • “Μα γιατί Θεούλη δεν μου ΄χεις δώσει ένα ελικοπτεράκι να πηγαίνω στη δουλειά μου χωρίς ταλαιπωρία;;! Θα το καταχωρήσω και στο carpooling, για να βοηθήσω και άλλους συνανθρώπους…” :Ρ

   Ευχαριστώ πολύ Γιώργο…:)

 4. Pingback: Απεργία Μέσων Μεταφοράς: ιδέες για να μετακινηθείτε οικονομικά. Διαδρoμές ρεφενέ και άλλα. | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

 5. Pingback: Ρεφενέ διαδρομές « a r t.f i x

 6. Pingback: Parking Defenders: Η ελληνική εφαρμογή που υπόσχεται να σας βρει θέση πάρκινγκ

 7. Pingback: Πως να μετακινηθούμε στην Αθήνα, όταν έχουν απεργία τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

 8. Pingback: Πως να μετακινηθούμε στην Αθήνα, όταν έχουν απεργία τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Carpooling, Συνοδήγηση, Συνεπιβατισμός) | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

 9. Pingback: Twitter: Mυστικά για απίστευτο traffic - Para Marketing Blog : Para Marketing Blog

Comments are closed.